Twee van de drie bakken bij het equihabitat aan Hulder 10 in Vierlingsbeek.
Twee van de drie bakken bij het equihabitat aan Hulder 10 in Vierlingsbeek. Foto: eigen foto

Equihabitat voor ondersteuning afvoer gft-afval

Vierlingsbeek

De gemeente Land van Cuijk haalt het gft-afval niet meer wekelijk op, wat lastig kan zijn voor mensen die een teveel aan groente-, fruit- en tuinafval hebben, maar voor hen heeft Janneke Langen uit Vierlingsbeek een creatieve, natuurlijke oplossing bedacht.

Sinds afgelopen donderdag  staan er namelijk drie ‘moestuinbakken’ bij de weide van hun zogeheten equihabitat (paardentuin, red.) aan Hulder 10. ‘Zolang er op een nette manier gebruik van gemaakt wordt, zullen wij op deze manier buurtgenoten proberen te ondersteunen bij de afvoer van gft-afval’, zo melden Janneke en haar kinderen Tess, Daan en Luuk in een begeleidend schrijven bij hun weide. Er is een bak voor de ‘opvang’ van takken van bomen en struiken en ook eentje voor het deponeren van gft-afval. Er staat tevens een bak met compost die mensen gratis mogen meenemen voor thuisgebruik. 

“Een equihabitat is de manier om paarden, en in ons geval ook andere dieren, op een ecologisch verantwoorde manier met respect voor de natuur te integreren in het landschap. De basis bestaat uit een tracksysteem (wandelpaden, red.) voor de paarden. Het voorkomt verdichting van de bodem buiten de paden, wat ten goede komt aan het ecosysteem en stimuleert de beweging en het fourageergedrag van de paarden”, weet Janneke Langen. ‘In een equihabitat kijken we ook naar de andere bewoners, zoals kleine zoogdieren, amfibieën, insecten en vogels. Wij zullen proberen voor de dieren die hier van nature al leven en foerageren ook een fijn habitat te maken.”

Voor meer informatie zie ook:
(3) Equihabitat Hulder 10 | Facebook