Het bestuur werd in de bloemetjes gezet.
Het bestuur werd in de bloemetjes gezet. Foto: Persfoto

75 jaar Vondel afgesloten

Vierlingsbeek

Als op maandag 2 mei het Vondelkoor in het Koningskerkje voor zijn zwanenzang in een feestelijk laatste afscheid bijeenkomt, valt tevens definitief het doek voor de toneelvereniging Vondel, waaruit het koor ontstond en waaraan het zijn naam ontleende.

Voor een viertal leden de aanleiding voor een muzikale terugblik op het ontstaan van Vondel. De diverse dirigenten die hun aspiraties en die van het koor, met veel kunde en inzet wisten vorm te geven passeerden de revue. De successen, muzikale wapenfeiten, van Vondel en niet te vergeten de (meerdaagse) concertreizen, die menig lid nog scherp in het geheugen staan eveneens. Een bijzonder muzikaal intermezzo volgde later met het optreden van twee zussen uit Sambeek, Clean Pete, die zichzelf begeleidden op cello en gitaar. Door een zelfgeschreven en divers repertoire van intieme en gevoelige luisterliedjes aan de mooie akoestiek van het Koningskerkje toe te vertrouwen, wisten zij ook Vondel te raken. Nadat de ‘mind’ voldoende was gevoed, kwam ook de mond aan de beurt.

Een voortreffelijk dinerbuffet met kleine culinaire smaakmakers vormde het Vondelse galgenmaal van de koorleden en hun partners, waarbij de lichte bijsmaak van de ‘galg’ kon worden weggespoeld met de voortreffelijke wijnen van het Koningskerkje. Al met al een repertoire om nog eens vaker op het programma te zetten, is een opkomende gedachte om dan spijtig te moeten constateren, dat dit een afscheid is. Ook de rest van de avond ontbrak de spreekwoordelijke begrafenissfeer tenslotte volkomen. Wellicht ook passend in de geest van een zelfgekozen einde. Het was als vanouds en gebruikelijk erg gezellig bij Vondel. Je zou zelfs bijna gaan twijfelen aan de beslissing die leden en bestuur eerder vrijwel unaniem hebben genomen. Het stoppen van leden, meestal een kwestie van leeftijd en maatschappelijk aangeduid met de term ‘natuurlijk verloop’, verloop zonder nieuwe aanwas, werd het koor uiteindelijk wel fataal.

Vijfenzeventig jaar lang hadden heel veel mensen, door de diverse generaties heen, van heel jong tot tamelijk oud uit Vierlingsbeek, het verlangen om samen te zingen en muziek te maken. Een cultureel verschijnsel en voor sommigen zelfs een levensbehoefte. Mindere talenten compenseren en steunen elkaar tenslotte tot een koor dat louter uit topzangers lijkt geboren en tenslotte tot onverwachte prestaties kan komen. De materiële erfenis van Vondel werd door het bestuur al afgestaan. Zo werden de piano en podiumstukken geschonken aan het MFA Vierlingsbeek, terwijl partituren en koorkleding werden aangeboden aan anderen.

‘Namens alle Vondelleden rest nog om iedereen die ons door de jaren heeft gesteund van harte te bedanken. De donateurs, bloemenkopers, (vaste) bezoekers, en andere koren en muzikanten. En natuurlijk het Vondelbestuur voor hun niet aflatende inzet. Het gaat hen en u allen goed. Het gebouw van het Vondelkoor is nu afgebroken. Het losse metselzand van de leden met hun herinneringen, ligt nog her en der, en zal ten slotte ook verstuiven in de wind… Gelukkig hebben we de foto’s/ cd’s nog’, zo besluit een Vondellid namens het koor het bericht aan onze redactie

Genieten van muziek van Clean Pete.
75 jaar Vondel is officieel afgesloten.