Het Vredesvuur is in Vierlingsbeek gearriveerd. En dat moet gevierd worden.
Het Vredesvuur is in Vierlingsbeek gearriveerd. En dat moet gevierd worden. Foto: Persfoto

Bevrijdingsvuur: symbool voor leven in vrede en vrijheid

Vierlingsbeek

Het Bevrijdingsvuur, dat in de nacht van 4 op 5 mei om 00.00 uur werd ontstoken in Wageningen en symbool staat voor leven in vrede en vrijheid, werd op Bevrijdingsdag via elke kern in de gemeente Land van Cuijk naar het oorlogsmuseum in Overloon gebracht. Via de Maasbrug van Grave arriveerde het vuur op 5 mei in de vroege ochtend in het Land van Cuijk, waarna het een aantal kernen in het Land van Cuijk bezocht.

Het Bevrijdingsvuur werd door twee lopers uit Groeningen, na een ceremonie bij het plaatselijke museum Van Postzegel tot Tank, bij de vrijheidsboom in het park achter de dierenweide, op de hoek van Spoorstraat/ Molenweg, in Vierlingsbeek afgeleverd. Hier vond een korte ceremonie plaats met onder andere speeches van Wim Verhofstad van de werkgroep 4 mei van Dorpsraad Vierlingsbeek en Wim Goossens, voorzitter van de coördinerende stichting Bing (behulpzaam bij lokale viering van internationale en/of nationale gebeurtenissen), muziek en het voorlezen van een gedicht door basisschoolleerlinge Caithlynn van Mullekom.

Zij zaaide vervolgens samen met Wim Goossens zaadjes van de calendu officinalis, beter bekend als de goudsbloem, bij de vrijheidsboom. “Al snel hopen we dat de vrolijke kleuren een herinnering vormen aan de vrijheid die we genieten”, stelde Verhofstad, die, net als Goossens, in zijn speech ook nadrukkelijk stilstond bij de verschrikkingen van de oorlog in Oekraïne.

Daarna werd het Bevrijdingsvuur door de Vierlingsbeekse hardloper Henri Baltussen naar de P-plaats bij restaurant Poort van Loon gebracht, waar een loper uit Overloon het vuur van hem overnam.

De actie vond overigens niet alleen in het Land van Cuijk plaats. Meer dan 1500 lopers brachten het vuur vanuit Wageningen naar een groot aantal gemeenten in heel Nederland. 

Voor meer informatie:
Bevrijdingsvuur - Nationaal Comité 4 en 5 mei : Nationaal Comité 4 en 5 mei

Ceremonie bij de vrijheidsboom.
Het zaaien van het  goudsbloem-zaad.
De lopers uit Vierlingsbeek en Groeningen...
Wim Goossens aan het woord....
Henri Baltussen rent richting Overloon met het Bevrijdingsvuur.