Opperste concentratie tijdens de blokfluitles in Joffershof.
Opperste concentratie tijdens de blokfluitles in Joffershof. Foto: Persfoto

‘Blokfluiten is leerzaam en leuk’

Vierlingsbeek

Harmonie De Herleving probeert kinderen in de basisschoolleeftijd te enthousiasmeren voor het leren bespelen van de blokfluit. Onder de titel ‘blokfluiten, dat is leerzaam en leuk’ wordt alle jongens en meisjes in Vierlingsbeek en Groeningen ook nu weer de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan een nieuwe serie blokfluitlessen.

“Via de blokfluitles kunnen kinderen kennismaken met het maken van muziek”, legt blokfluitdocente Marjan Versteegen uit. “Ze kunnen al vrij snel zelf liedjes spelen. Dit gebeurt met behulp van mp3-bestanden.”

De deelnemende kinderen merken volgens de blokfluitdocente snel dat het erg leuk is om samen muziek te maken. “En ze doen tevens podiumervaring op, daar hebben ze later bij bijvoorbeeld het geven van presentaties op school ook profijt van. Ze zijn niet meer bang om in de schijnwerpers te staan. En het is wetenschappelijk bewezen: het leren bespelen van een muziekinstrument is goed voor de ontwikkeling van het brein van kinderen. Ze kunnen zich erdoor uiten en hun fantasie de vrije loop laten.” Met een knipoog: “Er is dus eigenlijk geen enkele reden om niet te gaan blokfluiten.”

Marjan Versteegen is blij dat alle coronabeperkingen zijn opgeheven. “Natuurlijk, wie niet?”, zegt ze. “Ook ik heb maanden online de blokfluitlessen verzorgd, maar je mist dan toch in de interactie met de kinderen. Dat persoonlijke contact is enorm belangrijk. Ik moest ook een andere manier vinden om verbinding te krijgen met de kinderen, omdat we elkaar niet kunnen aanraken. Ik kon bijvoorbeeld geen vinger vastpakken en laten zien hoe het kind die vinger anders neer moest zetten. Dat maakte het wel lastig. Maar ik miste de kinderen vooral.” 

De lessen worden gegeven aan de hand van de methode ‘Blokfluiten, dat is leuk’ van Tom Stone. Deze opleiding duurt een jaar. “Kinderen krijgen op die manier een goede basis om door te stromen naar een ander instrument”, weet de docente, die na dit schooljaar het stokje doorgeeft aan Eric Roefs, de huidige dirigent van De Herleving, uit ervaring. “Eric gaat de lessen vanaf september verzorgen. Ik ga na twintig jaar als blokfluitdocent gewerkt te hebben in de regio, als muziektherapeut aan het werk bij gehandicapten, een nieuwe uitdaging.”

De lessen vinden plaats in kleine groepjes, zodat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om het blokfluiten te leren.  

Voor meer informatie of aanmelden voor de blokfluitlessen mail jstoffelen49@gmail.com.

Blokfluiten is leerzaam en leuk.
De jonge blokfluiters kunnen al vrij snel zelf liedjes spelen.
Een groepsfoto van de huidige groep blokfluiters.