Het voetbalveld van Volharding, tegenover de Vierlingh.
Het voetbalveld van Volharding, tegenover de Vierlingh. Foto: Pers

‘Voetbalveld prachtige bouwlocatie’

Vierlingsbeek

Het voetbalveld van Volharding tegenover de Vierlingh, naast het korfbalveld van DES, zou een mooie locatie zijn voor de realisatie van een nieuwe, gevarieerde woonwijk. Daar waren alle aanwezigen het dinsdagavond tijdens de dorpsraadvergadering in gemeenschapshuis Joffershof in Vierlingsbeek roerend over eens. Oud-wethouder Lambert Litjens hield een gloedvol betoog voor die bouwoptie. “Het is gemeentegrond, waarvoor de procedures relatief snel in gang kunnen worden gezet. Daarover kan de gemeente als eigenaar zelf beslissingen nemen.”

Natuurlijk, er zijn meerdere plekken in het dorp waar gebouwd gaat worden. Afgelopen week is bijvoorbeeld gestart met het bouwrijp maken van het woningbouwplan ’t Hulder, aan ’t Vrijthof worden koop- of huurappartementen en luxe penthouses gerealiseerd en er zitten nog wat bouwplannen in het vat, maar die komen niet op korte termijn tot wasdom.

Daarom is het is hard nodig dat met het oog op de toekomst snel nieuwe bouwplannen worden ontwikkeld om de muurvast zittende woningmarkt en daarmee de leefbaarheid in Vierlingsbeek, waar de ontgroening en vergrijzing de komende jaren ook hard toeslaan, wat weer gevolgen heeft voor onder meer het plaatselijke verenigingsleven (dalend aantal leden) en de basisschool (dalend aantal leerlingen), een boost te geven.

Ook bij de dorpsraad is de locatie ‘voetbalveld’ al een poos als bouwoptie in beeld. Tijdens het aangekondigde bezoek van gebiedswethouder Bouke de Bruin aan het dorp zal bouwen in het algemeen en bouwen op die locatie in het bijzonder, dan ook zeker aan de orde komen.

Op het beoogde bouwterrein zouden bijvoorbeeld woningen kunnen worden gerealiseerd via een zogeheten Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject, in combinatie met huurwoningen van Wonen Vierlingsbeek. “Je zou er een prachtige wijk voor jong en oud kunnen bouwen”, stelde Litjens.

Het agendapunt bouwen is ook een van de elementen die komende maandagavond in gemeenschapshuis Joffershof aan de orde komen tijdens een dialoogsessie, waarin de genodigden op initiatief van enkele dorpsbewoners en de dorpsraad met zijn allen gaan brainstormen over de toekomst van Vierlingsbeek.

Hierbij zijn ook vertegenwoordigers aanwezig van maatschappelijke organisaties uit sectoren als cultuur, onderwijs, zorg, sport, wonen en ondernemen. De dialoogavond ‘Over een toekomstbestendig en vitaal Vierlingsbeek’ staat onder leiding van Evert van Schoonhoven, voorzitter van de vereniging Kleine Kernen Noord-Brabant. Het doel: creatieve oplossingen bedenken gericht op een duurzaam en toekomstbestendig dorp in de gemeente Land van Cuijk.