De Vierlingsbeekse band Blue or Green treedt ook op tijdens het benefietconcert voor Oekraïne.
De Vierlingsbeekse band Blue or Green treedt ook op tijdens het benefietconcert voor Oekraïne. Persfoto

Benefietconcert voor familie uit Oekraïne in Gryphus

Vierlingsbeek

‘Rockin’ in the Free World’. Dat is de titel van het benefietoptreden, dat op zondag 3 april vanaf 14.00 uur in Gryphus plaatsvindt en waaraan de bands Blue or Green uit Vierlingsbeek, AfterDark uit Venray en omgeving en Harry en de rest uit Venray deelnemen. Het concert staat in het teken van een door oorlogsgeweld getroffen familie uit Oekraïne. 

Marc Vernooij uit Vierlingsbeek is een van de initiatiefnemers van het benefietconcert. Over de waaromvraag is hij duidelijk: “Frank Boom, onze Venrayse bassist van AfterDark, is al ruim twintig jaar getrouwd met een Oekraïnse en heeft veel familie en vrienden in Oekraïne”, meldt hij. “De verhalen uit dat land, voor zover die nog binnen kunnen komen, zijn onvoorstelbaar. Twee kinderen van een vermoorde vriendin komen hopelijk naar Venray. Daarnaast zijn de zus, een nichtje en twee vriendinnen van Franks’ vrouw onderweg naar Venray om bij hem thuis opgevangen te worden. Die hebben alles daar achter zich gelaten. Niemand weet wat er nog staat, mochten ze ooit terug kunnen gaan.”

Met de opbrengst van het concert worden de naasten van Frank Boom tijdens hun (hopelijk tijdelijke) verblijf in Nederland financieel ondersteund. “We vragen een entreeprijs van 5 euro per persoon en zullen na het optreden ook aangeven wat de opbrengst is geworden en wat we ermee hebben kunnen realiseren.”

De bands die op de planken staan tijdens het benefietconcert komen alle drie uit de regio Vierlingsbeek-Venray.

Blue or Green uit Vierlingsbeek is een jongerenband, bestaande uit Martijn en Tim Vernooij (de zonen van Marc, red.), Milan van Baaren en Freek Reijnders, die al een paar jaar optreedt. Sinds een paar maanden zijn de bandleden ook druk bezig met hun eigen repertoire. “Hun stijl zou je indierock kunnen noemen”, vertelt Marc Vernooij. “Ze zijn op zoek naar een bassist. Tot ze die gevonden hebben, speel ik met ze mee.”

Harry en de rest uit Venray en omgeving is een ervaren bluesband. “Met de vetste mondharmonica uit deze omgeving”, vervolgt de Vierlingsbeekse muzikant. “Nummers van onder meer Little Walter en Lester Butler en de Red Devils passeren tijdens hun optredens de revue.” 

AfterDark uit Venray is een blues-rockcoverband. “We hebben een paar eigen nummers en een paar eigen interpretaties van bestaande klassiekers. We maken al een paar jaar muziek die we in ieder geval zelf leuk vinden”, weet Vernooij als vaste gitarist van de band.  

Marc Vernooij kijkt uit naar de benefietavond. “We gaan aan de slag om er samen een leuke avond van te maken met hopelijk een aardige opbrengst.  We hebben er zin in: ‘Keep on rocking in the free world’.”