Het winnende wedstrijdteam van het Vierlingsbeekse brandweerkorps.
Het winnende wedstrijdteam van het Vierlingsbeekse brandweerkorps. Foto: Eigen foto

Brandweerkorps Vierlingsbeek wint provinciale titel: ‘Superploeg’

Vierlingsbeek

Ja, ze zijn trots op het resultaat. Ton Cuijpers, bevelvoerder van het brandweerkorps in Vierlingsbeek, kijkt met veel tevredenheid terug op de provinciale kampioenschappen, waar ‘zijn’ team zaterdag de eerste plaats behaalde. In Schaijk, in de hoogste klasse 112. “We hebben daarna inderdaad een feestje gebouwd”, zegt hij met een lach.

Door deze winst mag het Vierlingsbeeke brandweerkorps op 21 mei deelnemen aan de gewestelijke finales in Nieuw-Beijerland. “Daar komen de drie beste ploegen van drie provincies bijeen om te strijden voor een plek in de volgende ronde, de tweede ronde gewestelijk. Daarna volgen de landelijke finales. Die finale hebben we als korps nog nooit behaald. Dat zou echt de kers op de taart zijn. Maar het is natuurlijk al ontzettend mooi dat we de provinciale wedstrijd hebben gewonnen en daardoor aan de gewestelijke titelstrijd mogen deelnemen. Dat betekent toch dat we als korps onze zaakjes goed op orde hebben.”

Dat kregen de zes leden van het team dat zaterdag in actie kwam tijdens de provinciale kampioenschappen ook te horen van de jury. “Van tevoren weet je niet welke opdracht je krijgt, Die krijg je pas in de brandweerauto te horen. Daarna volgt de jury je tijdens het hele scenario. Alle twintig teams moesten zaterdag tijdens de finaleoefening hulpverlening bieden bij een bedrijfsongeval, waarbij drie personen bekneld zaten. In 45 minuten moet je dan laten zien dat je goed met elkaar en multidisciplinair met andere hulpverleners, zoals politie en ambulancepersoneel, kunt samenwerken, alle procedures volgt die je moet volgen en vooral veilig werkt. Zowel als team als individueel. Bijzonder knap was dat drie leden van wedstrijdteam voor het eerst meededen. Afgelopen week moesten we nog twee leden vanwege corona vervangen. Dat tekent wel het niveau van ons korps, we zijn een hechte eenheid. We kunnen elkaar vervangen als dat nodig is. Dat bleek zaterdag wel.”

Het vrijwillige brandweerkorps telt zestien personen uit Vierlingsbeek en Groeningen. “We hebben op maandagavond onze vaste korpsavond. Ja, net zoals sportteams trainen, zo doen wij dat ook. De ene keer doen we een praktische oefening, de andere keer volgen we vooral theorie en regelmatig houden we een praktijkgerichte oefening. Ons brandweerteam bestaat uit allemaal mensen die in principe binnen vier minuten op de kazerne kunnen zijn. Als korps kunnen we 365 dagen per jaar uitrukken, we staan 24/t voor de bevolking klaar.”

Hoe ze de eerste plaats hebben gevierd? “Met bier”, zegt Cuijpers met een lach. “We zijn ook nog bij Gryphus naar de Ierse avond geweest, want we vonden dat we dat verdienden. Nee, de mensen in de regio hoeven zich dan geen zorgen te maken dat het korps niet paraat is. Want er is altijd een achterwacht. Dat is bijvoorbeeld ook zo met carnaval. Dan hebben we schema’s en kunnen diegenen van ons korps die een biertje willen drinken, dat met een gerust hart doen. Ook op zulke dagen lossen we dat als team op. Dat is ook onze kracht als brandweerkorps. We kennen elkaar door en door. Het is eigenlijk een grote familie, een superploeg.”

De winnende wedstrijdploeg bestaat uit Rick Winkelmolen, Eric Lamers, Emiel van Kessel, Mark Arts, Remco Verstappen en Ton Cuijpers.