Zangvereniging Vondel stopt na 75 jaar. Foto: repetitie voor kerstconcert.
Zangvereniging Vondel stopt na 75 jaar. Foto: repetitie voor kerstconcert. Foto: Vondel

Zangvereniging Vondel stopt

Vierlingsbeek

Zangvereniging Vondel stopt met haar zangactiviteiten. Dat is tijdens de ledenvergadering van 31 januari besloten. De reden hiervoor is het teruglopend ledenaantal en de leeftijdssamenstelling van de huidige leden, zo meldt het bestuur van Vondel, dat dit jaar zijn 75-jarig jubileum zou vieren.

“Het is heel erg jammer, maar we moeten ook realistisch zijn. We hebben momenteel nog maar 22 leden, waaronder slechts twee tenoren. Dan wordt het steeds moeilijker om concerten te houden”, meldt secretaris Marie-José Kusters. 

Ook de coronapandemie heeft een rol gespeeld, denkt Marie-José. “We hebben lange tijd niet kunnen repeteren. Dat is natuurlijk niet goed voor het groepsgevoel, de stemmen van de leden en de werving van nieuwe leden. Tevens twijfelden een aantal leden al langer of ze nog wel door wilden gaan, dat merkten we ook tijdens de afgelopen ledenvergadering. Dan moet je eerlijk tegen elkaar zijn en zeggen dat Vondel helaas geen toekomst meer heeft. Maar het is wel een besluit dat we met pijn in ons hart moeten nemen. Corona heeft ons koor eigenlijk het laatste zetje gegeven.”

Het bestuur heeft de leden gevraagd om mee te denken over een passend afscheid. “Daarover gaan we met z’n allen nadenken. Op een nader te bepalen datum wordt het Vondelkoor definitief ontbonden. Dan zullen we ook nog een keer groter terugblikken op 75 jaar Vondel.”