Janneke Stiphout-Langen: "Ik denk dat ik dé persoon ben om de bezem door een organisatie te halen."
Janneke Stiphout-Langen: "Ik denk dat ik dé persoon ben om de bezem door een organisatie te halen." Beeld: Liberaal LVC

‘Beloof niet wat je niet waar kunt maken’

Vierlingsbeek

Op woensdag 24 november worden de gemeenteraadsverkiezingen in het Land van Cuijk gehouden. In aanloop naar deze tussentijdse (herindelings)verkiezingen legt de redactie van www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl een aantal kandidaten van verschillende partijen, maar (natuurlijk) afkomstig uit Vierlingsbeek en Groeningen, een aantal vragen voor. Vandaag Janneke Stiphout-Langen uit Vierlingsbeek, nummer 15 op de lijst van Liberaal LVC.

Ja, Janneke, hoelang ben je al politiek actief? En waarom?
“Politiek geïnteresseerd ben ik al jaren, welke standpunten hebben de diverse partijen? Hoe standvastig zijn zij, wat gebeurt er met die standpunten bij het vormen van coalities en belangrijker nog, wat zijn de gevolgen voor ons? Want daar draait het om, om ons, inwoners, verenigingen, ondernemingen, natuur. Ik ben gek op het maken van vertaalslagen tussen theorie en praktijk om begrip te creëren tussen partijen en optimalisaties door te voeren. Thuis vind ik het leuk om met mijn drie jonge kinderen nieuwe kennis in de praktijk te brengen, samen in de tuin en weiden, daar leren we veel van. Met mijn bedrijf Pointwood Group BV maak ik een praktische vertaalslag tussen Microsoft-software en bedrijfsprocessen, dat bespaart Microsoft Partner en ondernemingen kosten en verhoogt samenwerking. En dat is precies wat ik in de raad of ondersteunend aan de gemeenteraad ook zou willen doen. Theorie van experts en ervaringen van betrokkenen verzamelen, analyseren en vertalen naar de best mogelijke oplossing en argumenten om inwoners, verenigingen, ondernemers en natuur in onze nieuwe gemeente optimaal te ondersteunen.”

Waarom past Liberaal LVC bij jou?
“Precies daarom past Liberaal LVC bij mij! Argumentenpolitiek werd het genoemd in onze eerste contacten. Onderwerpen worden beargumenteerd en besproken en vanuit diverse invalshoeken bekeken om tot het beste besluit voor de gemeente te komen. Niet voor de partij, maar voor de gemeente. In de raad zit je namelijk niet voor jezelf, maar je vertegenwoordigt (vertaalt) de inwoners. En dat hebben de kandidaten van Liberaal LVC als geen ander begrepen.”

Waarom is het verstandig om op Liberaal LVC te stemmen?
“De voornaamste reden zou, buiten de goede standpunten, het denken en handelen in dienst van de inwoners, verenigingen, ondernemers en natuur van de gemeente zijn dat zij de verbindende factor zijn tussen links en rechts. Sociaal liberaal dus. En bovendien een lokale partij, Liberaal LVC opereert niet onder het juk van landelijke standpunten die wellicht niet goed passen in deze regio en/of bij onze gemeente.”

Wat vind jij belangrijk? Met andere woorden: waar sta jij voor?
“Vrijheid: iedereen moet vrij kunnen wonen, werken, ondernemen en recreëren. Zo vrij mogelijk, zolang zij een anderen maar niet in hun vrijheid belemmeren. Veiligheid: iedereen moet veilig over straat kunnen. Altijd! Duurzaamheid: laten we duurzame oplossingen bedenken als het gaat om wonen, werken, ondernemen en recreëren. Verbondenheid: door voor- en tegenstanders te verbinden, de vertaalslag te maken tussen theorie van experts en ervaringen van betrokkenen komen we samen tot betere oplossingen.”

Je staat op plek 15. Je hebt weinig kans om in de raad te komen, of niet?
“Voor mij persoonlijk is die plek niet belangrijk. Ik ambieer ook geen politieke carrière, maar ik help graag waar mogelijk. En als de stemmers vertrouwen hebben in mij, dan sta ik op mijn beurt voor hen klaar. Met voldoende stemmen in de raad en met onvoldoende stemmen ondersteunend aan de raadsleden. Het belangrijkste is dat de stem van experts en de stemmers zal klinken in de raadsvergaderingen en door zal klinken in de uiteindelijke besluiten.”

De nieuwe gemeente Land van Cuijk telt 33 kernen. Wordt of is dat een probleem, denk je?
“Ik denk dat niemand kan ontkennen dat dat voor een nieuwe gemeenteraad een uitdaging is. Maar ik zie vooral kansen. Elke gemeente en elke kern blinkt wel uit in iets, maar heeft op zijn beurt ook uitdagingen. De verbinding van 33 kernen biedt kansen, maakt dat wij van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen helpen. Samen komen we verder!”

Het mfa in Vierlingsbeek. Een heet hangijzer. Wat is jouw mening? Mfa in de kerk of in Joffershof?
“Persoonlijk heeft het mij verbaast dat het een heet hangijzer is. Het is zoals in veel kernen een prachtig burgerinitiatief en breed gedragen. Er is een haalbaarheidsonderzoek dat bevestigd dat het een goed plan is om het mfa in de kerk te realiseren en dat daarnaast aangeeft dat de realisatie van het mfa in de kerk omvangrijker is dan alleen het clusteren van verenigingsactiviteiten op één locatie. Joffershof is gedateerd, klein en simpelweg ongeschikt voor evenementen zoals deze in een mfa georganiseerd moeten kunnen worden. Ook dit komt naar voren in het haalbaarheidsonderzoek en zal na een ingrijpende verbouwing nog niet optimaal zijn. Voor de huidige gebruikers van Joffershof is het natuurlijk allemaal ontzettend spannend, maar ik denk dat Vierlingsbeek een voorbeeld kan nemen aan andere kerkdorpen waar mfa’s gerealiseerd zijn en worden in samenspraak met alle betrokkenen. Bedenkingen mogen er zijn, maar als de basis goed is, kun je daar samen bouwen aan een prachtige accommodatie voor iedereen.”

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
“Bescheidenheid siert de mens, maar ik denk dat ik dé persoon ben om de bezem door een organisatie te halen. Wij leerden dan ook dat als je meent dat iets beter of anders kan, dat je dan je mouwen moet opstropen en aan het werk moet gaan. Als moeder van drie jonge kinderen sta ik vol in het leven, heb ik ondertussen toch de nodige bagage en ervaring en ben ik niet bang om mijn, goed beargumenteerde, mening te delen. Een jong, fris en energiek geluid, zal de raad die overwegend uit leden van middelbare leeftijd bestaat, goed doen. De raad moet de inwoners, verenigingen, ondernemers en natuur vertegenwoordigen en dat is precies wat ik voor hen wil doen!”

Wat zijn jouw politieke ambities? Wil je in de toekomst raadslid worden?
“Als lid worden van de raad de beste manier is om inwoners, verenigingen, ondernemers en natuur optimaal te ondersteunen, dan wil ik dat en is dat de ambitie.”

Wat zou je het liefst anders zien binnen de landelijke en/of lokale politiek?
“Eerlijkheid en oplossingsgerichtheid! Er worden te veel loze beloftes gedaan en er wordt te veel ‘nee’ verkocht. Beloof niet wat je niet waar kunt maken, dat voorkomt teleurstelling en frustratie onder je achterban. En zeg geen ‘nee’, maar ‘ja, als…’. Niet ‘nee, je mag dat huis niet bouwen’, maar ‘ja, dat mag als je de voordeur aan de zijkant plaatst, want dan voldoet je tekening wel aan de regels’. Oplossingsgericht dus!”

Wat vind je mooi aan of in Vierlingsbeek?
“Als nieuwe inwoner van Vierlingsbeek heeft de combinatie van het dorpse en landelijke, maar met de beschikbaarheid van vele voorzieningen mij het meest aangetrokken. School, opvang, supermarkt, kapper, bibliotheek, de A73, het station, talloze verenigingen en burgerinitiatieven en toch de rust en de ruimte aan de rand van het dorp en de gezelligheid, gastvrijheid en betrokkenheid van buren en andere inwoners. Zelfs bij ons als import in het mooie hechte Beek.”

En aan of in Groeningen?
“Groeningen is echt een prachtige verbinder, of je nu door de Maasheggen, over de provincialeweg en Groeningsestraat, via het spoor of de A73 van Vortum-Mullem naar Vierlingsbeek gaat, het kan je niet ontgaan hoeveel bedrijvigheid en natuurschoon Groeningen biedt. Groeningen blijft in ontwikkeling en is daardoor elke keer anders, mooi om te zien.”

Wil je nog iets anders kwijt?
“Stem, stem, stem! Het hoeft niet op mij te zijn, zelfs niet op Liberaal LVC, maar stem en zorg dat uw stem doorklinkt tot in de nieuwe raad. Want uiteindelijk worden daar in de nieuwe gemeenteraad de besluiten genomen die toekomstbepalend zullen zijn voor uw als inwoner, lid van de vereniging, medewerker of eigenaar van de onderneming en/of natuurliefhebber in onze nieuwe gemeente Land van Cuijk.”