De selectie van de OranjeLeeuwinnen, met de teruggekeerde Kika van Es.
De selectie van de OranjeLeeuwinnen, met de teruggekeerde Kika van Es. Foto: Persfoto KNVB

Kika van Es terug bij Oranje

Sport

Kika van Es (30) uit Groeningen is door de nieuwe bondcoach Andries Jonker opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor het cruciale WK-kwalificatieduel op dinsdag 6 september tegen IJsland in stadion Galgenwaard in Utrecht. Van Es, die door de vorige bondscoach Mark Parsons niet werd meegenomen naar het EK in Engeland, maakte bij het Europees kampioenschap in 2017 in eigen land deel uit van de Nederlandse selectie die de titel greep.

De verdediger van PSV heeft 76 interlands voor Oranje op haar naam staan. Ze had een basisplaats in de gewonnen EK-finale van 2017 in Enschede.

Nederland staat na de 3-0 winst op Wit-Rusland, eind juni, met 17 punten uit 7 wedstrijden nog steeds aan kop in groep C. De OranjeLeeuwinnen worden op de voet gevolgd door IJsland. De ploeg van bondscoach Thorsteinn Halldorsson staat op plek twee met 15 punten uit 6 wedstrijden.

De winnaar van het duel plaatst zich dus rechtstreeks voor het WK 2023. Dit eindtoernooi vindt plaats van 20 juli 2023 tot en met 20 augustus 2023 en wordt gehouden in Australië en Nieuw-Zeeland. Voorafgaand aan het beslissende WK-duel oefent Oranje op vrijdag 2 september om 20.00 uur in het stadion van PEC Zwolle tegen Schotland.

Mark Parsons werd begin augustus ontslagen als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. De Engelsman werd weggestuurd naar aanleiding van het teleurstellend verlopen Europees kampioenschap, waar Oranje in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Frankrijk.

Zie ook:
Eerste Oranjeselectie Jonker in aanloop naar beslissend WK-kwalificatieduel | OnsOranje