Miguel de Kleine: "Ik wil graag bij Volharding wedstrijden blijven fluiten."
Miguel de Kleine: "Ik wil graag bij Volharding wedstrijden blijven fluiten." Foto: Persfoto

‘Zonder scheidsrechters, geen wedstrijden’

Sport

“Het belangrijkste is en blijft: Miguel, blijf jezelf, blijf hard werken, dan ligt er hopelijk een mooie scheidsrechterscarrière voor je in het verschiet!”

Dat meldt Jos van Boekel als we hem vragen om enkele antwoorden te geven op vragen over het scheidsrechterstalent Miguel de Kleine (18), die afgelopen seizoen bij Volharding de mogelijkheid kreeg om zijn diploma verenigingsscheidsrechter te halen. De Kleine, die afgelopen seizoen als keeper deel uitmaakte van de selectie, wil zich de komende jaren nog meer gaan richten op zijn ambitie om arbiter in het betaald voetbal te worden.

Jos van Boekel, die in de jaren ‘90 tot de beste Nederlandse grensrechters in de scheidsrechterswereld behoorde en jarenlang zelf de fluit op het voetbalveld hanteerde, kreeg de vraag van scheidsrechterscoördinator Bram Thijssen of hij Miguel wilde begeleiden. “Ik zei tegen Bram: ‘Ik ga hem eerst bekijken zonder dat Miguel hiervan op de hoogte is en daarna beslis ik. Dat heb ik gedaan en vervolgens heb ik een gesprek met Miguel gehad over zijn doelen in het scheidsrechtersvak. Hij gaf aan dat hij alles uit zijn scheidsrechterscarrière wil halen en vroeg mij of ik hem daarmee wilde helpen.”

Heeft Miguel talent? “Miguel heeft zijn leerdoelen aangegeven. Ik heb hem vervolgens voorbeelden gegeven waaraan hij het beste kan gaan werken”, legt Van Boekel uit. “Het eerste wat ik hem gezegd heb, is dat hij aan het volgen van het spel moet gaan werken. Een foute beslissing van een scheidsrechter op een afstand van vijf meter wordt altijd beter geaccepteerd door de spelers, trainers en publiek dan een goede beslissing op veertig meter. Een ander leerdoel was zijn communicatie in woord en gebaar. Dit moet duidelijker en luider. Een speler ziet niet altijd een gebaar van de scheidsrechter. Maar als je hard genoeg spreekt, dan hoort de speler het wel. Hoe meer wedstrijden Miguel fluit, des te meer ervaring als scheidsrechter hij krijgt. Van een iedere wedstrijd die een sportman speelt, leer je! Dat geldt ook bij scheidsrechters.”

Zijn verbeterpunten kent de jeugdige Helmondenaar zelf ook. “Ja, zeker. Maar ik ben vooral blij met alle steun van Jos en ook van Volharding. Zij hebben me de mogelijkheid gegeven om het diploma te halen. Vanwege blessures en mijn werkomstandigheden heb ik afgelopen seizoen weinig kunnen keepen, vandaar ook dat ik de focus heb gelegd op het scheidsrechteren. Ja, ik ben ambitieus, ik ga er alles aan doen om als scheidsrechter het hoogste te bereiken.”

Ook komend seizoen is hij geregeld bij Volharding te zien als leidsman. “Op 16 juli begin ik echter met een oefenwedstrijd tussen JO13 van Helmond Sport en Roda JC. En op 27 augustus fluit ik een wedstrijd van JO19 van Volharding.” Er is inmiddels ook contact met de KNVB geweest, vertelt hij. “Ja, het gaat ineens erg snel allemaal. Maar ik wil graag bij Volharding wedstrijden blijven fluiten. Dat heb ik afgelopen seizoen met veel plezier gedaan, onder meer bij de kampioenswedstrijd van Volharding JO17. Dat is ook een mooi niveau om te fluiten en ervaring op te doen.” Met een lach: “Zeker als Jos en Pol van Boekel langs de lijn staan om naar je te kijken. Van Jos hoorde ik dat Pol ook talent in me zag, dat motiveert me natuurlijk extra om mijn ambitie waar te maken.”

Wat hij het mooie aan het scheidsrechtersvak vindt? “Het leiding nemen en leidinggeven”, antwoordt Miguel de Kleine. “En je krijgt een extra kick als je als eerste het veld op mag op een bomvol sportpark, zoals voor de kampioenswedstrijd van Volharding JO17. Maar het gaat niet om mij, het gaat om het voetbal. Het liefst wil ik een wedstrijd zo onopvallend mogelijk leiden, want dan doe je het als scheidsrechter goed.”

Bram Thijssen vindt het mooi dat Miguel de Kleine zich onder de vlag van Volharding verder heeft ontplooid. “Natuurlijk, want scheidsrechters zijn hard nodig in het voetbal, zowel bij de amateurs als de profs. Bij Volharding geven we ook jonge mensen die interesse hebben om scheidsrechter te worden, op welk niveau dan ook, de kans om zich hierin verder te ontwikkelen. Ook dat hoort bij de taken van een sportclub. Want zonder scheidsrechters, geen wedstrijden.”

Heb je interesse om deel te nemen aan de pool van scheidsrechters bij Volharding? Stuur dan een mail naar jeugdbestuur@rkvv-volharding.nl.