Mitch Heynert (links) met teambaas en vader Robert Heynert en Axel Goes.
Mitch Heynert (links) met teambaas en vader Robert Heynert en Axel Goes. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl.

Mitch Heynert tweede op NK Rotax Max

Sport

Ze rijden allebei op een kartmerk dat ervoor zorgt dat ze worden nagekeken op de baan. Zeker nu ze bewijzen dat het een heel snelle kart is. Mitch Heynert uit Holthees en Axel Goes uit De Meern lieten afgelopen weekeinde tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max zien dat TB Kart een volwassen merk is dat kan meedoen om de podiumplaatsen. Want zie: in de seniorenklasse werd Heynert tweede en van den Berg vijfde. 

Natuurlijk stonden ze zondag in Berghem na afloop van de senioren-finale te glunderen, Voor Mitch Heynert (17) was het een kwestie van ‘zie je wel’. Voor Axel Goes  (20) werd duidelijk dat hij de juiste keus had gemaakt door zijn OTK van vorig seizoen te verruilen voor een TB Kart. “Mitch presteerde vorig jaar heel goed en ik wilde die uitdaging graag aangaan”, legde Axel Goes zijn overstap uit. “We kunnen heel goed met elkaar overweg. Op de baan en naast de baan. Daardoor worden we steeds beter en dat hebben we dit weekend bewezen. Vooral het resultaat van Mitch laat zien dat de kart heel goed is. We hebben de uitdaging om het merk groot te maken in Nederland. Daar wil ik graag deel van uitmaken.”

Mitch Heynert rijdt nu voor het tweede jaar op het Italiaanse merk wedstrijden. Dat hij op TB Kart rijdt, is niet zo vreemd, aangezien zijn vader de Nederlandse importeur van het merk is. “Ik was de eerste in Nederland die er wedstrijden mee ging rijden”, zei de jeugdige inwoner van Holthees. “De kart ligt hartstikke goed. Het is wat anders. Je ziet bijna alleen maar OTK-karts op wedstrijden. Het is misschien wat moeilijker om er voor het eerst mee te rijden, maar als je eenmaal de juiste afstelling hebt gevonden, ligt-ie perfect.”

De TB Kart is met zijn fluorescerende groene livery een opvallende verschijning op de circuits. Daar genieten de twee rijders van, die dit jaar behalve in het NK ook in de BNL, BMC en de Euro Trophy te zien zijn. Heynert: “Je hoort tijdens het weekend de hele tijd: moet je die groene kart eens zien. Die TB Kart, moet je eens kijken. Dat is leuk om te horen. En het is natuurlijk mooi dat ik in het tweede jaar op deze kart al vooraan kan meedoen.”

Zijn vader Robert Heynert was dan ook maar wat trots op het resultaat van zijn rijders in Berghem. “We zijn verleden jaar begonnen met wedstrijden rijden omdat we het merk wat meer in de kijker willen rijden. Mitch en Axel leren ontzettend veel van elkaar, ze zijn vrijwel even snel. We zijn met zijn allen aan het proberen om vooruit te komen en vandaag lijkt het erop dat het gelukt is”, sprak Heynert senior trots. Dat juist hij TB Kart importeert, is niet zo vreemd. “Ik heb zelf ook recreatief gekart en door het toeval ben ik bij TB Kart uitgekomen. Dat heette toen nog TB. Nooit problemen mee gehad. Ze gingen nooit kapot. Ik ben er altijd supertevreden over geweest. TB Kart is wel een hele tijd uit de kijker geweest, maar een aantal jaar geleden hebben we het importeurschap met de fabriek opgepakt. We krijgen nu heel veel ondersteuning van de fabriek en dat helpt ons enorm om vooruit te komen.”

Axel Goes: “Vorig jaar reed ik op OTK. Dat ging ook goed, maar TB biedt een andere uitdaging. Wat me heeft overgehaald is dat de remmen heel goed zijn. Je kunt er veel later en agressiever mee remmen. De kart rolt goed door de bochten. Hij stuitert bijna niet, ligt gewoon goed. Het afstellen is makkelijk te doen. Je bent niet de hele dag bezig met zoeken. Je hebt één sessie nodig en dan weet je al welke kant je op moet. Hij presteert echt goed.”

Dat lieten de beide rijders in Berghem dus op overtuigende wijze zien. Goes: “Het doel was om in de top vijf te finishen. Om dan op de tweede en de vijfde plek te finishen, is boven verwachting!”

Mitch Heynert in actie tijdens het NK.