Johan van den Boogaard ziet dat het goed is op de velden van Volharding.
Johan van den Boogaard ziet dat het goed is op de velden van Volharding. Foto: Ron Koenen

Quadraplay voor een nog betere grasmat

Sport

Sinds Volharding een kunstgrasveld heeft, liggen de andere velden er ook een stuk beter bij. Mede dankzij het goede werk van de vrijwilligersploeg en TOP Sport & Groen uit Maashees, dat al jaren de vaste onderhoudspartner is van de Vierlingsbeekse voetbalclub. Het bedrijf uit Maashees verzorgde ook de aanleg van het kunstgrasveld voor de hoofdtribune op sportpark Soetendaal.

Voorzitter Johan van den Boogaard van de Stichting Exploitatie Sportpark Soetendaal is er vroeg bij deze morgen. Er wordt getest met een nieuwe machine, een zogeheten Quadraplay van Sisis, om de grasmat nog beter te kunnen onderhouden. Een telefoontje naar Nick Verberk, die samen met Hans Ebben de directie vormt van TOP Sport & Groen, dat ruim tweehonderd natuurgrasvelden in onderhoud heeft, leert dat het hier om een relatief nieuwe combinatie gaat. “Daarmee haal je alle oneffenheden er nog beter uit en wordt het veld nog egaler. Het is een combinatie van beluchten, kriebeleggen, rollen en vegen, zodat er daarna weer op een vlakke en stevige grasmat kan worden gevoetbald, zonder dat het te hard wordt. Er kunnen meerdere bewerkingen tegelijkertijd mee worden uitgevoerd, waardoor de velden snel en efficiënt kunnen worden onderhouden.”

Dat klinkt Johan van den Boogaard natuurlijk als muziek in de oren. “We zijn zeer te spreken over de samenwerking met TOP Sport & Groen, maar vooral ook onze groenploeg verdient een dikke pluim. Want tachtig procent van het onderhoud wordt door die mannen gedaan. Veelal op de dinsdagmorgen. Kijk bijvoorbeeld naar ons kunstgrasveld dat er sinds 2014 ligt. Dat ligt er nog altijd piekfijn bij, kan nog jaren mee, mede dankzij hun inzet. Ze halen de bladeren van en uit het kunstgras, maken het schoon, maaien en onderhouden het normale gras en verzorgen ook het andere groen rondom de velden. Door hun werk hoeven we minder gebruik te maken van de diensten van TOP Sport & Groen. We doen als stichting als eigenaar van het sportpark erg veel in eigen beheer. Wat we zelf kunnen, doen we zelf. En dat is voor Nick en Hans ook geen enkel probleem, die denken en werken altijd met ons mee.”

Van den Boogaard wijst op het vroegere trainingsveld van de selectie, dat ook wel bekendstaat als ‘het gat’ achter de kantine. “Dat was voor het kunstgrasveld er was, jaarlijks een groot modderveld. Er werd toen veel meer op gevoetbald dan nu het geval is. Door het kunstgrasveld maximaal te benutten en de trainingen en wedstrijden van de teams slim te spreiden, kunnen we de andere velden ontzien.” Met een lach: “Want één ding is in al die jaren niet veranderd: bij Volharding gaat het voetbal altijd door.”

Dat weet erevoorzitter Jan Nabuurs als de beste. Nabuurs, die lid en kartrekker is van de groenploeg, sluit ook even aan bij het gesprek. “Ja, ik zie het verschil wel. Het veld is veel vlakker. Het ziet er erg goed uit.” Van den Boogaard glimlacht: “Als Jan het zegt, wie ben ik dan om het tegen te spreken?”

Het is dus zeer waarschijnlijk dat de natuurgrasmatten bij Volharding en korfbalclub DES er op korte termijn nog beter bijliggen dan ze al lagen. Met dank aan en met behulp van de Quadraplay van TOP Sport & Groen, dé specialist voor aanleg en onderhoud van (sport)velden en groenvoorzieningen.

Kijk voor meer informatie op www.top-sportengroen.nl.  

De Quadraplay van Sisis (persfoto).