Wim Hillenaar: “Wat een prachtige stad, Maastricht!"
Wim Hillenaar: “Wat een prachtige stad, Maastricht!" Foto: Persfoto

Wim Hillenaar nieuwe burgemeester Maastricht

Regio

Als het aan de gemeenteraad van Maastricht ligt, wordt Wim Hillenaar (CDA) de nieuwe burgemeester van Maastricht. Dat is besloten tijdens de bijzondere raadsvergadering op 23 maart.

De gemeenteraad ziet in hem de burgemeester die zeer goed past in het profiel, zo valt te lezen op de website van de gemeente Maastricht: ‘Een evenwichtige, kundige en stevige voorzitter van de raad en het college. En met zijn ruime ervaring in de regionale en internationale samenwerking tussen gemeenten is hij een aanwinst. Veiligheid en openbare orde op lokaal niveau zijn bepalend in zijn carrière’.

Wim Hillenaar reageert: ‘Wat een prachtige stad, Maastricht! Zoveel geschiedenis. Zoveel verscheidenheid. De stad Maastricht heeft een enorme aantrekkingskracht op mij en de profielschets maakte me mogelijk nog enthousiaster. De vier opdrachten daarin passen naadloos bij de wijze waarop ik het burgemeesterschap de afgelopen twaalf jaar heb vervuld’.

Tot februari van dit jaar was Wim Hillenaar waarnemend burgemeester van de fusiegemeente Land van Cuijk. Daarvoor was hij elf jaar burgemeester van de gemeente Cuijk. In die rol was hij trekker van het herindelingsproces en vervulde allerlei regionale bestuurlijke taken, waaronder het voorzitterschap van de GGD.  Marieke Moorman werd gekozen tot burgemeester van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Hillenaar stak zijn teleurstelling daarover niet onder stoelen of banken.

Wim Hillenaar heeft rechten gestudeerd en begon na zijn diensttijd zijn loopbaan als advocaat (1992), werd beleidsmedewerker bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (1996) om daarna vele jaren in Rotterdam als hoofd Openbare Orde en Veiligheid (1999) werkzaam te zijn geweest. Voordat hij burgemeester werd was Hillenaar managing consultant bij Berenschot (2008). Hij zat voor het CDA in de gemeenteraad van Gouda van 2002 tot 2011.

Wim Hillenaar (54) is getrouwd met Rianne Cöp en samen hebben zij drie volwassen kinderen.

De gouverneur stuurt de aanbeveling van de gemeenteraad naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij doet vervolgens een voordracht aan de ministerraad. Uiteindelijk beslist de ministerraad en tekent de Koning het benoemingsbesluit.

Naar verwachting zal er op 10 juli een speciale raadsvergadering zijn waarin de nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd.