Vliegbasis De Peel in Vredepeel.
Vliegbasis De Peel in Vredepeel. Archieffoto: Rikus ten Brücke

Vliegbewegingen boven De Peel

Regio

Van maandag 6 t/m vrijdag 10 februari wordt er gevlogen boven en rondom vliegbasis De Peel in Vredepeel en omgeving. De training staat in het teken van het aanvragen van luchtsteun. 

De militairen die luchtsteun aanvragen worden ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC) genoemd. De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties.

De militairen volgen de opleiding tot Joint Terminal Air Controller bij de School Grond-Lucht Samenwerking. Er wordt gevlogen met de civiele vliegtuigen L-39 Albatros en SIAI-Marchetti SF.260 en met de Agusta A109-helikopter op maandagmiddag 6 februari, Dinsdagochtend en -middag 7 februari, woensdagochtend en -middag 8 februari, donderdagochtend en -middag 9 februari en vrijdagochtend en -middag 10 februari. Operationele, maar ook klimatologische omstandigheden, kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Voor klachten over militair vliegverkeer gebruik het online klachtenformulier op de website www.defensie.nl. Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina vliegbewegingen.