Nederland is een transportknooppunt voor de hele wereld.
Nederland is een transportknooppunt voor de hele wereld. Foto: Archieffoto

Samen met transportsector tegen georganiseerde criminaliteit

Regio

Nederland is een transportknooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee. Hiervan wil de transportsector geen slachtoffer zijn. En de overheid helpt hen hierbij. Daarom was er afgelopen week in Oss, Den Bosch en Cuijk speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector rondom binnenhavens. Samen met de branche werken politie, gemeenten en Douane aan het weerbaar maken van ondernemers en chauffeurs tegen criminele inmenging.

Vanuit de samenwerking tussen overheid en ondernemers wordt er alles aan gedaan om criminaliteit uit de branche te weren. De nadruk in de actieweek lag dan ook op preventie en voorlichting binnen de transportsector. Ondernemers kennen hun eigen sector het best en kunnen met hun kennis van het bonafide proces duiden welke afwijkingen wijzen op malafide invloeden. Zo spraken agenten op verschillende plaatsen met medewerkers rondom de binnenhavens over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. Zij kregen, onder het genot van een kop koffie in een bijpassende mok, tips om signalen te leren herkennen.

Waarnemend burgemeester van de gemeente Land van Cuijk Wim Hillenaar: “De bestrijding van de georganiseerde criminaliteit begint bij een goede samenwerking van alle partners. Als gemeente alleen kunnen we in veel gevallen geen vuist maken. Maar deze integrale acties in de transportsector - waarbij we intensief hebben samengewerkt met politie, douane en de branche - tonen opnieuw aan dat we alleen samen sterk staan tegen ondermijning. En dat is de belangrijkste opbrengst van deze acties.”

Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dit waarschijnlijk ook zo. Melden kan;

- bij de politie online via www.politie.nl;

- door te bellen met 0900-8844;

- anoniem via Meld Misdaad Anoniem (online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven.