Een foto van de belevingsvlucht van de F-35.
Een foto van de belevingsvlucht van de F-35. Foto: Antoon Jeuken

Onderzoeksdata belevingsvlucht aan bod bij COVM

Regio

Tijdens het eerstvolgende COVM-overleg op donderdag 15 december in het Venrayse gemeentehuis worden onder meer de resultaten besproken van enkele onderzoeken die tijdens de belevingsvluchten van de F-35 zijn uitgevoerd. 

Er zijn op maandag 18 oktober tijdens de vluchten van het gevechtsvliegtuig meerdere geluidmetingen op verschillende locaties uitgevoerd. Direct na afloop van de laatste belevingsvlucht  is een enquête gehouden. De resultaten van deze onderzoeken worden op 9 december openbaar gemaakt. Hein Hoppenbrouwers, secretaris van Commissie Overleg & Voorlichting Milieu De Peel, meldt dat het daarom niet mogelijk is om alle vergaderstukken op tijd naar de COVM-leden te sturen. Volgens afspraak zouden de leden de stukken minimaal twee weken voor vergadering in bezit moeten hebben. De secretaris zegt het echter ‘zeer waardevol’ te vinden dat de COVM-leden direct na het verschijnen van de rapporten de gelegenheid krijgen daar op 15 december vragen over te stellen. Betrokkenen bij het onderzoek zijn die donderdagmiddag in het gemeentehuis aanwezig voor een toelichting.

De Commissie Overleg & Voorlichting Milieu (COVM) is een adviescommissie van de minister van Defensie. De commissie is ingesteld op grond van de Wet luchtvaart en heeft twee belangrijke taken: overleg en voorlichting over milieu (doorgaans geluid) rondom de militaire luchthavens.