De F-35 maakte onlangs een belevingsvlucht boven de regio.
De F-35 maakte onlangs een belevingsvlucht boven de regio. Foto: Antoon Jeuken

COVM-overleg: ‘De F-35 blijft, de herrie van het toestel ook’

Regio

‘De F-35 blijft, de herrie van het toestel ook maar Defensie moet echt meer rekening houden met geluidsklachten van omwonenden’. Die dringende boodschap gaven bestuurders en omwonenden onlangs mee mee aan Johan van Deventer, commandant van de Volkelse vliegbasis. 

Dat gebeurde tijdens het COVM-overleg (Commissie Overleg en Voorlichting Milieu) waarin het reilen en zeilen van vliegbasis Volkel twee keer per jaar wordt besproken. Het Brabants Dagblad was erbij aanwezig. Sinds de komst op 30 juni van de F-35 naar Volkel is het aantal geluidsklachten van omwonenden meer dan verdrievoudigd. De COVM besprak de toename. Van diverse kanten werd bij de commandant aangedrongen op concrete actie. De commandant pakte die handschoen op. Zo wordt er op vliegbasis Leeuwarden, dat ook onder zijn commando valt, al bekeken of de overlast minder kan worden als de F-35’s anders of andere routes gaan vliegen.

Dat de F-35 aanzienlijk meer herrie maakt dan de F-16 werd nog eens bevestigd door de eerste overzichten van het geluidsmeetnet rondom Volkel. Zo was een landende F-35 bij Volkel op 20 juli goed voor een absolute piek van maar liefst 118,3 decibel. Waarschijnlijk een foutje net boven een meetpunt, maar uit de rest van de metingen blijkt dat een zeer klein aantal F-35’s nu al meer lawaai maakt dan de veel grotere hoeveelheid F-16’s.

Extra probleem voor de commissie die het meetnet beheert, is dat veel straaljagers hun transponder niet aan hebben staan. Daardoor is niet altijd duidelijk welk vliegtuig er vertrekt of landt en of dat een F-16 of F-35 is. Dat laatste werd ook besproken tijdens de infobijeenkomst over de belevingsvluchten in Venray. Een woordvoerder van Defensie liet weten dat de laatste tijd veel straaljagers zonder transponders vliegen ‘om de Russen niet wijzer te maken dan ze al zijn’. Dat heeft te maken met de oorlog in Oekraïne.

(Bron: nieuwsblad Peel en Maas donderdag 27 oktober 2022)