Van links naar rechts: Rob Goemans (voorzitter dorpsraad), Marianne van Kooy (secretaris KBO), Marion Zijlema (secretaris dorpsraad) en wethouder Willy Hendriks.
Van links naar rechts: Rob Goemans (voorzitter dorpsraad), Marianne van Kooy (secretaris KBO), Marion Zijlema (secretaris dorpsraad) en wethouder Willy Hendriks. Persfoto

Feestelijke ingebruikname duofiets Maashees

Regio

In Maashees is afgelopen donderdag de nieuwe duofiets feestelijk in gebruik genomen. Daarbij was wethouder Willy Hendriks aanwezig, net als vertegenwoordigers van de dorpsraad en de KBO Maashees. De dorpsraad Maashees heeft de duofiets kunnen aanschaffen door bijdragen van fondsen, de gemeente Land van Cuijk, de Köpkesmarkt en sponsoring door plaatselijke ondernemers.

De aanleiding voor de aanschaf van een duofiets waren vragen vanuit de inwoners van Maashees. Een vrouw wilde graag fietstochtjes maken met haar man, die niet meer zelfstandig kon fietsen. Verder neemt door de vergrijzing het aantal ouderen in het dorp toe en daarmee ook het aantal mensen dat niet meer zelfstandig fietst. Marion Zijlema van de dorpsraad Maashees zegt: “Nadat mijn opa niet meer het been over de stang van zijn herenfiets kon krijgen, heeft hij nooit meer gefietst. Een duofiets was ook voor hem een oplossing geweest.”


De feestelijk versierde  duofiets. 

De dorpsraad ging met deze vraag aan de slag. Er is onder meer contact gezocht met de dorpsraad van Merselo voor tips hoe dit project aan te pakken. Vervolgens zijn er fondsen aangeschreven: het Oranjefonds, de RCOAK en de ANWB. Ook in het dorp zelf is geld bijeengebracht voor de fiets op de jaarlijkse Köpkesmarkt. Kremers Transport sponsort de verzekering van de fiets.

Helaas sloeg toen het inflatiespook toe: de fiets werd gedurende het proces steeds duurder. Daarom is voor de laatste loodjes contact gezocht met de gemeente Land van Cuijk. Wethouder Willy Hendriks wil het gezamenlijk gebruik van de duofiets stimuleren en vindt dat belangrijk voor de sociale samenhang in de dorpen. Het kan mensen dichter bij elkaar brengen.

Toen kon de fiets worden besteld bij Melvin’s Tweewielers in Oostrum. Maar de aanschaf van de fiets is pas het begin: er is een fietsmaatjespool Maashees opgericht. Er is een eerste bijeenkomst geweest met uitleg voor de toekomstige gebruikers en de fietsmaatjes. Binnenkort volgt een voorlichtingsbijeenkomst voor de KBO in Maashees. De dorpsbewoners moeten de duofiets leren kennen en ondervinden hoe leuk het is om hem te gebruiken.

Informatie over de fiets is te vinden op: www.dorpsraadmaashees.nl