Vanaf links: Jan Lenssen, directeur Omgevingsdienst Brabant Noord, Wim Hillenaar, waarnemend burgemeester Land van Cuijk, Marc Plaum, teamchef politie Maas en Leijgraaf.
Vanaf links: Jan Lenssen, directeur Omgevingsdienst Brabant Noord, Wim Hillenaar, waarnemend burgemeester Land van Cuijk, Marc Plaum, teamchef politie Maas en Leijgraaf. Foto: Nico van Ast; Nico van Ast

‘Aanpak complexe overlast en ondermijning’

Regio

De gemeenten Land van Cuijk en Maashorst sloten maandag samen met de partners Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB), politie Oost-Brabant (basisteam Maas & Leijgraaf) en Omgevingsdienst Brabant-Noord een convenant voor een samenwerking binnen het nieuw opgerichte Interventieteam Maas & Leijgraaf (IML).

De partners gaan samenwerken om overlast en andere complexe problematiek aan te pakken. Met deze werkwijze wordt door de partners een nieuwe stap gezet in het vergroten van de leefbaarheid en veiligheid in de gemeenten Land van Cuijk en Maashorst door middel van het aanpakken van handhavingsknelpunten, (complexe) overlastsituaties en ondermijningszaken.

Het IML is een samenwerking van overheidsorganisaties op het gebied van toezicht en handhaving. Waarnemend burgemeester Hillenaar van de gemeente Land van Cuijk: “Samen met onze veiligheidspartners investeren we in een structurele bestuurlijke aanpak van complexe overlast en ondermijnende situaties. Deze zaken worden gestructureerd aangepakt en door de effectieve samenwerking ontstaat een nieuwe werkwijze met goede combinaties tussen bestuursrecht en strafrecht om gezamenlijk een vuist te maken tegen ondermijnende criminaliteit.”

Onder regie van het IML vinden er regelmatig controles plaats bij panden en locaties waarvan het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving. Hierbij wordt samengewerkt met uiteenlopende partners. Per casus wordt bekeken welke partners dienen aan te sluiten. Zo kan bij sommige acties bijvoorbeeld ook de NVWA, Nederlandse Arbeidsinspectie, de Veiligheidsregio Brabant-Noord of Belastingdienst aansluiten. Het team kijkt naar allerlei aspecten, zoals illegale bewoning, vergunningen, mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het IML werkt ook samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Overlast of een verdachte situatie melden kan via het politietelefoonnummer 0900-8844 of via de eigen gemeente (telefonisch of via de website). Tips worden vertrouwelijk behandeld. Anoniem contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem kan via telefoonnummer 0800-7000 of via de website www.meldmisdaadanoniem.nl. Anonieme meldingen kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het Interventieteam Maas & Leijgraaf.