De gemeente stelt alles in het werk om de aanvragen energietoeslag en bijzondere bijstand binnen de termijnen af te handelen.
De gemeente stelt alles in het werk om de aanvragen energietoeslag en bijzondere bijstand binnen de termijnen af te handelen. Foto: Pixabay

‘Extra inzet op afhandeling energietoeslag en bijzondere bijstand’

Regio

De prijzen voor energie zijn hard gestegen. Huishoudens met een laag inkomen krijgen daarom een energietoeslag van de overheid. Het aantal aanvragen voor de energietoeslag in de gemeente Land van Cuijk is hoog. Ook de aanvragen bijzondere bijstand zijn erg gestegen door de oplopende kosten voor inwoners. “En dat is ook heel begrijpelijk”, zegt wethouder Joost Hendriks. “Door de gestegen prijzen van energie, maar ook van andere goederen, is de nood voor veel inwoners enorm hoog. Wij stellen alles in het werk om deze mensen zo snel mogelijk te helpen.”

Een groot aantal inwoners van de gemeente Land van Cuijk heeft de eenmalige energietoeslag van 800 euro automatisch ontvangen omdat zij bekend zijn binnen de gemeente. Zij hebben een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Inmiddels is door het kabinet een extra bedrag toegezegd van 500 euro. Inwoners die de eerste toeslag automatisch hebben ontvangen, zullen ook de extra toeslag automatisch ontvangen.

Inwoners die ook een laag inkomen (minder dan 120 procent van het sociaal minimum) hebben en die niet bekend zijn bij de gemeente, kunnen via de website www.gemeentelandvancuijk.nl/energietoeslag de energietoeslag aanvragen. “We zien dat veel inwoners van deze mogelijkheid gebruikmaken. Wettelijk gezien is de gemeente verplicht deze afhandeling binnen acht weken af te handelen. Op dit moment is deze termijn nog bij alle aanvragen voor de energietoeslag behaald. Dit is te danken aan de inzet van een aantal ambtenaren, die forse overuren draaien om de aanvragen tijdig af te ronden”, aldus wethouder Joost Hendriks. “We zien ook dat het aantal aanvragen bijzondere bijstand de afgelopen periode is gestegen. We doen er alles aan om ook deze aanvragen binnen de gestelde termijn te behandelen en geven bij de beoordeling voorrang aan de urgente aanvragen bijzondere bijstand.”

De gemeente blijft de komende tijd alles in het werk stellen om de aanvragen energietoeslag én de aanvragen bijzondere bijstand binnen de termijnen af te handelen en de dienstverlening naar onze kwetsbare groep inwoners zo goed mogelijk voort te zetten. “We zetten collega’s van andere afdelingen in om hierbij te helpen en trekken tijdelijke krachten aan om ons te ondersteunen.”