Stijn Raedts en Willem Rongen met de Lachende Bliek-poster voor Plein ’27 in Maashees.
Stijn Raedts en Willem Rongen met de Lachende Bliek-poster voor Plein ’27 in Maashees. Foto: Persfoto

Nieuw presentatieduo buutfestijn Lachende Bliek

Regio

In Maashees wordt op zaterdag 8 oktober voor de zesde maal het evenement De Lachende Bliek, een buutavond met ook ruimte voor muzikale acts, gehouden. Deze avond ontleent haar naam aan de bliek, de vis waar de plaatselijke carnavalsvereniging De Bliekers naar is vernoemd.

Dit jaar is de presentatie van het buutfestijn in handen van een nieuw duo: Stijn Raedts en Willem Rongen. Waar Rongen als vorst van De Bliekers vorig jaar zijn debuut als presentator van deze avond maakte, staat Raedts voor zijn vuurdoop. “Ik voel gezonde spanning, alhoewel ik weet dat het programma staat als een huis”, zegt hij.

Stijn Raedts is een echte creatieveling, maar dan meer op papier. Zo ontwierp hij dit jaar de poster waarmee reclame wordt gemaakt voor De Lachende Bliek. De microfoon is ‘toch weer net wat anders’, weet hij ook. Maar volgens Willem Rongen komt ‘dit wel goed’. “Ik ken Stijn al van de kleuterschool en heb altijd al met hem moeten lachen.”

Zelf is hij erg in zijn nopjes met de bijdragen van zijn vrienden van de buutacademie Ysselsteyn, de vereniging waarvan hij zelf lid is. “Deze club heeft laten zien dat ze een broedvijver is voor talent, met als voorlopig hoogtepunt twee Limburgs kampioenen buutreednen, Theo Nellen uit Heide en Helga Cornelissen uit Oostrum.”

Zij staan beiden deze avond op de bühne. Voor velen is het de eerste gelegenheid om Helga Cornelissen met haar buut Lily de Grote in actie te zien. John@Wim.Tl, met roots in Heide en Ysselsteyn, is ook van de partij, waarbij het extra leuk is dat een van de muzikanten uit Maashees zelf afkomstig is.

Stijn Raedts is het ‘Zaerums’ (Sevenums) dialect machtig. “Tja, dat heb ik van mijn vader.” Hij is erg blij met de Limburgse inbreng tijdens deze avond, die van oudsher wordt gedomineerd door Brabantse tonpraters. Volgens Willem Rongen mogen ook zij niet ontbreken op deze avond, want veel bezoekers waarderen de Brabantse humor, die vaak toch net iets scherper is dan een Limburgse buut. Hij verwacht zelf veel van Tom van Osch, die in september in de (in te halen) finale van het Brabants kampioenschap staat, en van het typetje dat Freddy van den Elzen neer zal zetten.

Op het programma staan optredens van vijf buutreedners en twee muzikale acts. Rest de vraag of Rongen, als lid van de buutacademie, zelf geen ambitie heeft om op deze avond op te treden? Een glimlach is daarop zijn veelzeggende antwoord, “Samen maken we veel plezier en leren we ontzettend veel van elkaar en ik ben heel trots op wat we bereikt hebben. Mijn nieuwe buut staat al in de steigers, maar voorlopig vind ik het heel leuk om in de Venrayse kerkdorpen op te treden. Maar wie weet wat de toekomst brengt.” Eén ding is zeker: hij staat dit jaar in ieder geval (weer) op het podium van De Lachende Bliek.

Kaarten à 17,50 euro voor De Lachende Bliek, die op zaterdag 8 oktober om 19.30 uur begint, zijn te bestellen via e-mail: Lachendebliek@debliekers.com of telefonisch (na 17.00 uur of in weekend) via 06-52486942.