Dode vissen in het minder zuurstof bevattende water.
Dode vissen in het minder zuurstof bevattende water. Foto: Waterschap Aa en Maas

Waterschap: ‘Vaker meldingen dode vissen’

Regio

De afgelopen tijd krijgt Waterschap Aa en Maas vaker meldingen over dode vissen op verschillende plekken in zijn werkgebied. ‘Vissen hebben zuurstof nodig. Zonder zuurstof gaan ze dood. In warme, droge perioden kunnen waterplanten, algen en bacteriën sneller gaan groeien. Dat gaat ten koste van de hoeveelheid zuurstof in het water. Ook regen beïnvloedt de hoeveelheid zuurstof in het water’, zo meldt het waterschap. ‘Veel mensen vinden warme zomerdagen heerlijk, maar vissen worden allesbehalve blij van hitte. Door hitte en veel zonnestraling warmt het water in sloten en beken flink op. En na een droge, warme periode volgen vaak piekbuien. Dat leidt allemaal tot minder zuurstof in het water, waardoor vissen in ademnood komen en mogelijk zelfs sterven’. 

Ook regen beïnvloedt de hoeveelheid zuurstof in het water. ‘Regent het na een warme en droge periode, dan komt het vaak met bakken uit de lucht. De hevige regenval kan zorgen voor hogere waterpeilen en meer doorstroming, maar ook voor extra voeding voor de bacteriën die in het water leven. Je kan dan denken aan voedingsstoffen zoals mest, honden- en vogelpoep en andere stoffen die in het water belanden. Die bacteriën verlagen het zuurstofgehalte nog verder’. 

Tevens stroomt er regen in de riolering. Daar vermengt het regenwater zich met rioolwater. Als de riolering overbelast raakt, stroomt een klein deel van het mengsel via een overstort (speciale opening) de beken en sloten in. ‘Hiermee beperken we overlast binnen de bebouwde kom. Veel vissen, die het al moeilijk hadden met een laag zuurstofgehalte, hebben hierdoor extra moeite met overleven’,  weet het waterschap 

Mensen die dode vissen het water zien drijven, wordt verzocht dit zo snel mogelijk bij de overheidsorganisatie te melden. Dat kan via de knop Meld dode vissen of door te bellen naar telefoonnummer 088 - 1788 000 (bij geen gehoor telefoonnummer 0800 - 0341). 

Voor meer informatie zie ook www.aaenmaas.nl/vissterfte/