John Althuizen in Amerikaans uniform.
John Althuizen in Amerikaans uniform. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Alsnog erkenning voor inzet bij Amerikaanse divisie tijdens WOII

Regio

Oorlogsmuseum Overloon ontvangt op zondag 29 mei bijzonder bezoek.

Vier Amerikaanse oorlogsveteranen bezoeken die dag het museum voor een signeersessie en een meet & greet met belangstellend publiek. Onder hen is ook Deurnenaar John Althuizen (97). Hij sloot zich in oktober 1944 aan bij de Amerikaanse 7th Armored Division en vocht met deze eenheid onder meer tijdens de Slag in de Peel en later in België en Duitsland. Zondag wordt hem, 78 jaar na de oorlog en onder toeziend oog van zijn familie, het Draaginsigne Veteranen opgespeld. Een symbool van erkenning en waardering voor het risicovolle werk dat hij tijdens de oorlog uitvoerde.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond John Althuizen bij zijn kameraden beter bekend als ‘Johnny the Dutchman’. Hij groeide op in het Brabantse dorpje Deurne. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland was hij net als vele anderen gedwongen om onder te duiken, voor de Arbeitseinsatz. Terwijl hij ondergedoken zat, werkte hij als koerier voor het verzet. Nadat de Amerikaanse 7th Armored Divsion Deurne bevrijdde in oktober 1944, besloot hij mee te gaan als tolk. Maar niet nadat de commandant eerst een briefje met handtekening van zijn ouders had ontvangen met toestemming. John Althuizen raakte tijdens hevige gevechten in onder meer Nederland, België en Duitsland meerdere malen gewond en ontving daarvoor ook onderscheidingen. Na de oorlog keerde hij terug naar huis om vrij snel daarna te emigreren naar Amerika. Hij woont daar tot op de dag van vandaag nog altijd met zijn vrouw Jeanne.

Althuizen heeft nooit de Nederlandse veteranenstatus gekregen. Met hulp van Comité Ereschuld Onderscheidingen en het Nederlands Veteraneninstituut wordt de Nederlandse veteranenstatus na 78 jaar aan hem toegekend. Hij komt hiervoor in aanmerking omdat hij als Nederlander als tolk in een geallieerd leger heeft gediend.

Voor publiek is het mogelijk om de Deurnenaar en de andere drie Amerikaanse veteranen die zondag te ontmoeten in het museum. Zij signeren dan het boek ‘The Rifle’ van Andrew Biggio. Het boek is ter plekke te koop en staat vol met verhalen van deze en vele andere veteranen. De opbrengst gaat naar het goede doel; namelijk nog meer veteranen de kans geven terug te reizen naar de plekken waar zij tijdens de Tweede Wereldoorlog strijd hebben geleverd. Omstreeks 12.30 uur staat de signeersessie gepland, die duurt tot circa 14.30 uur.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.oorlogsmuseum.nl.