Studio De Kemp in Vortum-Mullem
Studio De Kemp in Vortum-Mullem Persfoto

Opening Studio De Kemp: kunstproject op locatie

Regio

Op vrijdag 15 april opent Studio De Kemp aan de Provincialeweg 1b in Vortum-Mullem.

Op deze locatie van organisator Antoine Achten worden projecten van Kapellenbaan/Stichting Cultuur zonder Grenzen verder verdiept of nader worden onderzocht. De kleinschalige presentatieruimte is gedurende het toeristische seizoen geopend en er zijn twee tot drie presentaties per seizoen te zien. Vanaf 15 april neemt Maria Roosen de eerste presentatie in Studio De Kemp voor haar rekening.

In het kader van Kapellenbaan realiseerde Roosen in 2020 het werk ‘Shelter (St. Agatha)’ in de tuin van het Kruisherenklooster in Sint Agatha. Het kunstwerk is geïnspireerd op de heilige St. Agatha van Sicilië (Catania, 225 -252). In Studio De Kemp borduurt Maria Roosen voort op dit onderwerp. In diverse kunstwerken verwijst ze op hedendaagse manieren naar de legende over deze heilige. In de tentoonstelling is bijvoorbeeld de aquarel te zien die een voorstudie vormde voor ‘Shelter (St. Agatha)’. Dit werk heeft een glazen lijst met dezelfde glazen bollen die ook in het kunstwerk in Sint Agatha zijn opgenomen.

De titel van de expositie, ’Besloten Hofje’, is afkomstig van een type retabelkast die bestaat uit een ondiepe houten bak met daarin gebeeldhouwde figuurtjes en decoratieve voorwerpen, die een religieuze voorstelling weergeven, gekaderd in een tuin.  

De exposities zijn te bezoeken op donderdag- en vrijdagmiddag en elke eerste zondagmiddag van de maand. Studio De Kemp is het eerste project in het streven van Kapellenbaan om, naast kunstwerken, ook projecten uit te voeren op bestaande locaties. Eind mei zal de volgende locatie openen.  

Stichting Cultuur Zonder Grenzen heeft als missie het inblazen van nieuw leven in de tradities die de cultuur bepalen van het Land van Cuijk en omstreken. Zij wil een verbinding maken tussen bewoners en het bijzondere landschap en de culturele en maatschappelijke tradities in de regio.

De visie van de stichting is dat zij dit onder andere kan bereiken door een reeks van kunstprojecten op te zetten die zich tussen de mensen, in het landschap en rond tastbaar cultureel en historisch erfgoed plaatsvinden.  

Kapellenbaan is een kunstproject, toeristische route, culturele trekpleister, en een educatief cultuurprogramma in het Land van Cuijk & Maasduinen. Hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en architecten worden gevraagd een hedendaagse ‘veldkapel’ te ontwerpen. 

Zie ook: Over ons - Kapellenbaan 


Shelter, 2018 (aquarel op papier).