Het nieuwe gemeentewapen Land van Cuijk.
Het nieuwe gemeentewapen Land van Cuijk. Beeld: gemeente Land van Cuijk

Gemeentewapen Land van Cuijk gepresenteerd

Regio

Een vertegenwoordiging van de Hoge Raad van Adel heeft donderdag tijdens de raadsvergadering het door de Koning verleende gemeentewapen Land van Cuijk aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Daarbij werd een toelichting gegeven op het ontwerp.  In verband met het oplopend aantal coronabesmettingen vond deze raadsvergadering digitaal plaats. 

Een gemeentewapen heeft betrekking op de gemeente als bestuurlijk-geografisch gebied. Wapens van publiekrechtelijke lichamen worden verleend bij koninklijk besluit. De Hoge Raad van Adel begeleidt de wapenverleningsprocedure en zorgt ervoor dat de verleende wapens heraldisch (wapenkundig) kloppen. Een gemeentewapen is in die zin ook tijdloos en ‘voor altijd’. 

De omschrijving van het wapen luidt als volgt:

‘In goud twee dwarsbalken, vergezeld van acht zoomsgewijze geplaatste merletten en in het hart een geopende burcht, alles van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon van twaalf parels waarop drie parels’. 

Het gemeentewapen wordt door de gemeente Land van Cuijk gebruikt op officiële documenten zoals akten, trouwboekjes en burgemeesterspapier. Ook wordt het gemeentewapen aangebracht op de nog te vervaardigen ambtsketen voor de burgemeester. In een vlaggenprotocol wordt tevens vastgelegd wanneer de officiële gemeentevlag gehesen zal worden.