Landgoed Geijsteren is op dinsdag 15 februari het decor van een KNVV-wandeling.
Landgoed Geijsteren is op dinsdag 15 februari het decor van een KNVV-wandeling. Foto: KNVV

Struinen over Landgoed Geijsteren

Regio

De KNNV, de vereniging voor veldbiologie, gaat op dinsdag 15 februari van 10.00 - 14.00 uur struinen over Landgoed Geijsteren. 

Landgoed Geijsteren is een landgoed en natuurgebied van ongeveer 700 ha. Het landgoed is in particulier bezit en is sinds 1806 in handen van de familie De Weichs de Wenne. De woningen op het landgoed zijn te herkennen aan hun zwart-witte luiken. Het gebied bestaat vooral uit naaldbossen. Bijzonder is de bedding van de Oostrumse beek. Dit beekje heeft nog een meanderende loop. De deelnemers bezoeken enkele cultuurhistorische monumenten, zoals de Willibrorduskapel uit omstreeks 1500, die midden in het landgoed ligt op de grens van de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Bij de kapel bevindt zich een grenspaal en een eeuwenoude waterput. De grenspaal is in 1551 geplaatst om de grens tussen het Land van Cuijk en het Land van Kessel aan te geven. De Rosmolen is een watermolen die zijn naam aan een nabijgelegen voormalige rosmolen te danken heeft. De Oostrumse beek is ongeveer 20 kilometer lang en het totale oppervlak van het afwateringsbied is 47,6 km?. De Oostrumse beek ligt te midden van de hogere zandgronden en is ontstaan in venige laagten in het zandlandschap. In die laagte stroomde een meanderende beek die minstens voor een deel van het jaar werd gevoed door het grondwater. De beek behoort tot de laaglandbeken en kenmerkt zich door een gering verval en een lage stroomsnelheid. De beek mondt ten noordoosten van Geijsteren uit in de Maas. Vlak bij de monding van de beek in de Maas bevinden zich nog de fundamenten van Kasteel Geijsteren, omgeven door een slotgracht.

Het vertrek is vanaf de parkeerplaats bij het voetbalveld, Oostrumseweg 34, 5862 AP Geijsteren. Iedereen is welkom. Excursieleider is Jan Nillesen, telefoon 0485 574780.