Lucy Kusters schreef een van de verhalen voor het boek Windkracht 15.
Lucy Kusters schreef een van de verhalen voor het boek Windkracht 15. Foto: eigen foto

Lucy Kusters op avontuur voor verhalenbundel Windkracht 15: ‘Texel is zeker zo mooi als Groeningen, alleen anders’

Groeningen

Windkracht 15 is de titel van een boek over het eiland Texel, een uitgave van uitgeverij Droomvallei. Een van de vijftien korte verhalen in de ‘eilandenbundel’ is geschreven voor Lucy Kusters uit Groeningen, die onder de titel ‘Een Brabander op Texel’ haar bijdrage aan het boek leverde. “Alle avonturen in Windkracht 15 spelen zich af op of rondom Texel”, legt ze uit. “Het was mijn eerste bezoek aan het eiland en ik heb er enorm van genoten.” Met een lach: “Texel is zeker zo mooi als Groeningen, alleen anders. Je hebt er geen Maasheggen bijvoorbeeld.”

Samen met veertien andere auteurs ging Lucy Kusters onder leiding van ervaren schrijfcoaches op reis. Op Texel streken zij in juni een midweek neer om verhalen te schrijven voor de nieuwe eilandenbundel. “Ik zag in het magazine Schrijven een oproep voor deelname aan een schrijfweek en dacht bij mezelf: ‘Waarom niet?’ Ik hou van schrijven en het leek me een mooie, leerzame uitdaging. Maar dat het zo intensief zou zijn, dat had ik niet gedacht. We moesten zelf op onderzoek uit om inspiratie voor ons verhaal op te doen, maar kregen ook workshops schrijven, een lezing van de plaatselijke wijkagent over het eiland en hebben het nautisch museum bezocht. Maar het was vooral lekker bezig zijn met schrijven op een prachtig en zonnig Texel. Mijn deels verzonnen, deels op waarheid gebaseerde verhaal gaat dan ook grotendeels over mijn belevenissen tijdens mijn reis, alleen, met de fiets achter op de auto, en mijn verblijf op Texel.” 

Dat Lucy Kusters met haar 76 lentes op de teller ook de oudste van alle deelnemende cursisten was en de minst ervarene op schrijfgebied, deerde haar niet. “De anderen waren auteur, journalist, tekstschrijver. Bij hen was vaak een link naar vakken die met schrijven te maken had. De een had al meerdere boeken geschreven, de ander werkte op een redactie. En ik? Ja, ik heb meegewerkt aan verschillende historische boeken over Vierlingsbeek en omgeving en schrijf regelmatig verhaaltjes of gedichtjes voor verschillende dorpsbladen. Maar een beroepsschrijver ben ik natuurlijk niet. Of ik trots op mijn verhaal ben? Ja, zeker. Maar eigenlijk ben ik nog trotser op mezelf. Dat ik dit nog kan en mag beleven. Ik heb er veel geleerd en denk dat ik tijdens deze midweek écht beter heb leren schrijven. Het was in ieder geval een ervaring die niemand me meer afneemt.”

Windkracht 15 kost 15 euro. Van elk verkocht exemplaar doneren de auteurs een euro aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De verhalenbundel is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel Van Dinter in Boxmeer, maar ook te bestellen via de websites van Bol.com en uitgeverij Droomvallei. De waddenbundels zijn een initiatief van Marelle Boersma. Eerder verschenen in deze serie ook Paal 15, Aangespoelde verhalen en De wadden in vogelvlucht. 

Afbeelding