Vanaf links: Gilvester van Rooij, Iwan, Rens, Gijs en Tom Peters.
Vanaf links: Gilvester van Rooij, Iwan, Rens, Gijs en Tom Peters. Foto: Persfoto

Broers Tom, Gijs en Rens Peters: ‘Onze toekomst ligt in de techniek’

Groeningen

Er zijn nog altijd te weinig jongeren die kiezen voor een baan in de techniek. En dat terwijl de banen in deze sector voor het oprapen liggen. Alles wat bedacht wordt, moet immers ook nog maar gemaakt worden.

Toch zijn ze er wel, jongeren die bewust kiezen voor een technische opleiding. Soms heb je er zelfs drie uit een gezin, zoals bij de familie Peters in Groeningen. Tom (21), Gijs (19) en Rens (17) maken het zelfs nog bonter, want ze runnen onder toeziend oog en het enthousiasme van hun vader Iwan ook een eigen bedrijf: Machinebouw en Constructiebedrijf Peters BV. Alle drie kozen ze voor de studie werktuigbouwkunde. Tom zit momenteel op de HAN in Arnhem. Gijs op het Technovium, een school voor technisch onderwijs, in Nijmegen en Rens, die onlangs slaagde voor zijn vmbo-t-diploma, gaat komend schooljaar ook aan het Technovium in de Keizerstad werktuigbouwkunde studeren.


Peters BV: van engineering tot installatie.

“En net als Tom willen Rens en ik daarna het liefst ook nog de hbo-studie werktuigbouwkunde gaan doen”, zegt Gijs. Ambities en werklust hebben ze genoeg. En liefde voor het vak ook. “Het is gewoon mooi om van niets iets te maken. Je maakt echt iets”, vindt Tom. “Ik was vroeger altijd al aan het sleutelen aan fietsen en motoren en wil niet de hele dag achter de computer zitten”, legt Gijs uit. “Het werk vraagt ook om creativiteit, het oplossen van problemen en steeds weer nieuwe technologieën toepassen. Dat maakt het werk afwisselend”, weet Rens.


Gijs en Tom Peters bij een van hun projecten. 

Tom zei het al: het resultaat van werken in de techniek is meestal direct zichtbaar. Dat geldt zeker ook voor Machinebouw en Constructiebedrijf Peters BV, dat sinds zijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel in februari 2019 hard aan de weg timmert. De onderneming maakt machines en constructies van staal in de breedste zin van het woord. Voor de grindwinning, de bouwsector en de agrarische wereld bijvoorbeeld. De opdrachtgevers komen vooral uit de regio, maar ook uit Duitsland en de havenstad Rotterdam, waar ze onlangs in opdracht van een klant een mechanische loopband voor de afvoer van zand op maat maakten en ook zelf plaatsten.

Maar Machinebouw en Constructiebedrijf Peters BV ontwerpt en fabriceert bijvoorbeeld ook schepradwielen, mengstations, bijmengbunkers, leidingbruggen, pontons, zuigerframes, zwaardwassers, grijpers, bruggen en aanlegsteigers voor boten. “Als het maar van staal is”, zegt Tom. Met een lach: “Of je nu staal wilt laten bewerken of een staalconstructie nieuw wilt laten bouwen, wij kunnen het!”

Rens is inmiddels net zo enthousiast over hun bedrijf als zijn twee oudere broers. “Ik wilde in eerste instantie eigenlijk economie gaan studeren, maar heb na het bezoeken van een aantal open dagen en het werken in de werkplaats van Jan Arts, die wij dankbaar zijn dat we bij hem een start hebben kunnen maken voor onze toekomst, toch besloten om voor werktuigbouwkunde te kiezen. Want tijdens die opleiding leer je alles over het ontwerpen, doorrekenen, produceren en technisch verbeteren van producten, machines en constructies.”


Peters BV: ‘Waar machines het werk kunnen doen, begint ons werk’. 

Gijs haakt op het verhaal van zijn jongste broer in. “En dat je een vraag of een probleem van een klant kan vertalen naar een technische oplossing. Maar ook het maken van offertes en 3D-ontwerptekeningen. Onmisbaar voor de branche waarin wij als bedrijf werken.”

Momenteel combineren ze hun studie met het ondernemerschap. Met hulp van hun vader Iwan, die als bedrijfsleider bij Teunesen zand en grint werkt. Hoe ze de toekomst van hun bedrijf zien? “Op dit moment hebben we werk zat”, weet Tom. “Het lijkt me ook ontzettend leuk om het bedrijf samen met mijn broers verder uit te bouwen, maar nu zijn onze studies het belangrijkst. We zijn nog lang niet uitgeleerd, maar weten alle drie wel zeker dat onze werkzame toekomst in de techniek ligt.”

Voor meer informatie:
Machinebouw en constructiebedrijf Peters BV, Groeningsestraat 29, 5826 AB Groeningen. Telefoon: (0)478-632437, e-mail: info@peters-bv.com, website: www.peters-bv.com