De Groeningse en Vortumse rivierduinen worden tijdens de KNNV-excursie bezocht.
De Groeningse en Vortumse rivierduinen worden tijdens de KNNV-excursie bezocht. Persfoto KNNV

Excursie door Groeningse en Vortumse rivierduinen

Groeningen

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) houdt op dinsdag 1 maart van 10.00-14.00 uur een excursie door de Groeningse en Vortumse rivierduinen, het oudste boerenlandschap van Nederland. Het gebied staat op de lijst van Werelderfgoed.

“We doorkruisen het oudste boerenlandschap van Nederland en struinen hier door de rivierduinen van de Maas, langs dassenburchten, kreupelbosjes, schraalgraslandjes en de oevervegetatie van de Maas”, meldt excursieleider Jan Nillesen. De Groeningse en Vortumse duinen liggen aan de westzijde van de Maas. Ze vormen een smalle rivierduingordel, die loopt van Aijen tot Vortum.

Achtduizend jaar geleden stroomde de Maas ten westen van de Vortumse en Groeningse duinen. Westenwinden bliezen het zand uit de rivier naar het oosten. Een lage begroeiing van dwergstruiken ving het zand op. Zo ontstond deze gordel van rivierduinen. Tijdens deze excursie worden onder meer deze duinengordel en de omringende Maasheggen bezocht. Vertrek vanaf de parkeerplaats bij café Zandpoort in Groeningen, Groeningsestraat 40. 5826 AD Groeningen. Iedereen is welkom.Voor meer informatie neem contact op met Jan Nillesen, telefoon 0485 574780.