Column Ron Koenen
Column Ron Koenen Foto: Cartoon Ted Lenssen

Op naar dorpen ‘vol met leven’

Column

Viva is een Italiaanse naam voor meisjes. De betekenis is ‘vol met leven`. Precies daarom kozen de initiatiefnemers van het gelijknamige leefbaarheidsinitiatief voor deze naam. Omdat die exact staat voor wat ze willen bereiken: twee vitale en leefbare dorpen nu en in de toekomst, dorpen ‘vol met leven’. 

Maar daarvoor is wel wat nodig. Niet alleen de steun van de inwoners, maar ook van maatschappelijke organisaties, verenigingen, stichtingen en de gemeente. Want samen kun je nu eenmaal meer dan alleen. Ook in de strijd tegen, om maar een paar leefbaarheidszijstraten te noemen, de dubbele vergrijzing (meer ouderen, die ook nog eens langer leven), de vereenzaming, de groeiende vrijwilligerstekorten, met name op bestuurlijk niveau, en de ontgroening mede vanwege het gebrek aan betaalbare woningen voor de jeugd. 

Om je voorzieningenniveau minimaal op het huidige niveau te houden, is woningbouw noodzakelijk. Huizen in allerlei soorten en maten, in allerlei prijsklassen, koop en huur. Maar in het dorpsontwikkelingsplan worden, naast een aantal bouwlocaties die in het bezit zijn van projectontwikkelaars, ook opties als tiny houses, hofjeswoningen, waar de toekomstige bewoners het belangrijk vinden om er met elkaar een fijne woonomgeving te maken, en mantelzorgwoningen in achtertuinen genoemd.

“En denk ook aan de vele grote gebouwen en boerderijen in onze dorpen”, stelde een inwoonster van Groeningen woensdagavond tijdens de presentatie van het DOP. “Splits die op in twee woningen, dat maakt ze ook beter betaalbaar. Maar dan moet de gemeente wel minder star de regels hanteren”, zo sprak ze uit ervaring.

En daar zit ‘m nou net de crux in dit verhaal. Je kunt als dorpen nog zo’n fraai en uitgebreid DOP in elkaar timmeren, de gemeente moet er ook nog haar plasje over doen. Ze kan wel haar mond vol hebben over kernendemocratie, maar praatjes vullen geen gaatjes. Veel thema’s kun je als dorpen gelukkig ook zelf oppakken. Zoals de samenwerking zoeken tussen verenigingen, bijvoorbeeld op bestuurlijk gebied. Waarom moeten alle clubs een penningmeester hebben? En een secretaris? Is het niet veel praktischer en efficiënter om dergelijke taken samen te doen, ook als je het hebt over ruimtelijke invullingen?

Datzelfde geldt zeker voor een modern MFA, een multifunctionele accommodatie met een grote zaal en een podium, die Vierlingsbeek en Groeningen oh zo graag willen openen voor evenementen, festiviteiten, vergaderingen en afscheidsceremonies, liefst met een inpandig of aanliggend integraal kindcentrum (IKC), met daarin de basisschool, kinderopvang, een binnensportvoorziening en een bibliotheek, zodat het ook voor jonge ouders aantrekkelijk is en blijft om in Vierlingsbeek en Groeningen te wonen. ‘Een attractief dorp, goed bereikbaar zowel per auto, openbaar vervoer als met de fiets, met voldoende voorzieningen (economisch, ruimtelijk en sociaal) en activiteiten die voor de leefbaarheid en de vitaliteit noodzakelijk zijn en die het wonen, werken en leven in onze dorpen aantrekkelijk maken’, zo valt op pagina 8 van het DOP te lezen.

Andere actiepunten uit het DOP: de oprichting van een toeristisch platform, het organiseren van een ondernemerscafé, een gezamenlijk voorzittersoverleg, een vacaturebank voor vrijwilligers en activiteiten en bijeenkomsten op ‘positief gezondheid’-gebied voor jong en oud, het verbeteren van verkeersveiligheid, de kermis in Groeningen behouden en in Vierlingsbeek versterken, de realisatie van wandelommetjes in het buitengebied, een padelbaan, een beweegtuin, een jeu-de-boulesbaan in Groeningen, een gezamenlijke activiteiten- en evenementenagenda en een toeristisch informatiepunt op een centrale plek in het dorp.

Ja, het stikt van de actiepunten in het DOP, dat echter niet moet verworden tot een papieren tijger die zijn energie verliest. De angst voor die tijger blijft immers altijd op de achtergrond leven. Komt de energie die we erin hebben gestoken er straks ook daadwerkelijk uit?

Ik ben dan ook heel benieuwd naar de politieke reacties op het DOP in de eerstvolgende raadsvergadering. Maar ook naar het aangekondigde bezoek dat avondvoorzitter Frans Pollux uit Venlo over tien jaar aan Vierlingsbeek en Groeningen brengt. Wat is er dan gerealiseerd en wat niet? Heeft ie dan wellicht zelf een kavel in een van onze groene dorpen ‘vol met leven’ gekocht? Of zijn er dan wellicht meisjes met de naam Viva geboren?

Dat zou toch een mooi eerbetoon voor al die uren werk van al die DOP-vrijwilligers zijn. Die Viva is in een wip gemaakt, die andere niet. Maar wel met net zoveel liefde.