Column Henk Baltussen over Sprekersplein in Peel en Maas
Column Henk Baltussen over Sprekersplein in Peel en Maas Eigen foto

Sprekersplein

Column

Ik ben een fan van het Sprekersplein. In mijn gemeente maakte ik er tot nu toe geen gebruik van. Kan ook niet. Het Land van Cuijk kent geen Sprekersplein. Het zou niet onverstandig zijn om dat fenomeen in te voeren, met Venray als lichtend voorbeeld. Vorige week werd ik in die gedachte gesterkt. Beroepshalve volgde ik de Cuijkse livestream van de commissie Inwoners waar als voorbereiding op de raadsvergadering werd gesproken over het voorstel de kerk van Vierlingsbeek om te katten tot een dorpshuis. Een lang slepende kwestie die in de inmiddels ter ziele zijnde gemeente Boxmeer onopgelost bleef. De Land van Cuijkse politiek mag het nu oplossen. 

Pal voordat de commissieleden het agendapunt aanvlogen, kregen twee inwoners uit Vierlingsbeek het woord voor nadere duiding. Snel werd duidelijk waarom het van de Venrayse raad en griffie in 2019 een meesterzet was om insprekers voortaan via het Sprekersplein een podium te geven. Beide insprekers hadden goede verhalen. Commissieleden vroegen om nadere uitleg. Logisch. Maar daar gaat het mis. Vele vragen waren er, de neiging tot discussie ontstond (niet de bedoeling in een commissie), vragen riepen wedervragen op, vraagtekens in de commissie werden groter, en de klok tikte door. Met als gevolg dat het agendapunt nodeloos lang duurde, commissieleden met vragen bleven zitten en het collegevoorstel ongeschikt werd bevonden voor de raad om er een klap op te geven. Het kan zomaar zijn dat de insprekers zorgden  voor twijfels die vat kregen op de commissieleden. Dat zal in Venray minder snel of niet gebeuren. Het Sprekersplein vindt hier meerdere dagen vóór de commissies plaats tijdens een speciaal daarvoor bedoelde avond. De voordelen: de schijnwerpers staan op de insprekers, de aanwezige commissie - en raadsleden krijgen volop gelegenheid om vragen te stellen (zelfs aanwezig publiek krijgt daarvoor de kans) en na afloop kan nog informeel met elkaar worden gesproken, wat nog meer helderheid kan opleveren. Op die manier krijgt de stem van het volk nog meer cachet, kunnen commissie- en raadsleden beter beslagen ten ijs komen, besluiten afgewogener worden gemaakt en blijven commissievergaderingen binnen de tijdslimieten.

Een ander voordeel van een Sprekersplein is dat voortdurend aan de formule kan worden geschaafd om het format steeds beter op maat te snijden. Zoals gebruikmaken van foto’s, videopresentaties of PowerPoint. Vond in Venray het eerste Sprekersplein letterlijk in de kelder plaats, tegenwoordig staat het podium in de raadzaal en komen eerst de presentaties van gemeentelijke onderwerpen aan bod, daarna de insprekers. Daar is over nagedacht. Wordt afgesloten met presentaties, dan komt de interactie in de informele setting tussen insprekers en politici in het nauw. Misschien toch maar eens gebruikmaken van het spreekrecht in het Land van Cuijk om een lans te breken voor het Venrayse Sprekersplein.

(Bron: Peel en Maas Venray, donderdag 29 september 2022)