Column Ron Koenen
Column Ron Koenen Cartoon Ted Lenssen

‘Iedere inwoner lid van dorpsraad’

Column

Het blijft altijd grappig, een dorpsraadvergadering bijwonen. Zeker als die online is.

Want dan gebeuren er altijd onverwachte dingen. Zo ook dinsdagavond, toen mijn charmante vrouw, die geen pepernoot snapt van digitale vergaderingen, tijdens de discussie over het MFA Vierlingsbeek liefdevol een stuk chocolade naar mij gooide. Omdat ik geen vrouw ben, kan ik niet drie dingen tegelijk. Ik kan niet tegelijk én kijken, én luisteren, én vangen. Op het moment dat mijn schatje zei: ‘Waarom vang je niet, dat is normaal voor jou toch geen probleem?’, drukte ik snel het beeld weg, omdat ik natuurlijk niet wilde dat de andere vergaderaars in de gaten kregen dat het even chaos was in huize Koenen. En omdat de reep achter de bank was verdwenen, leek het me beter om mijn chocoladezoektocht, gebogen over de bank met mijn neus omlaag en mijn kont omhoog, voor een op zwart staand beeldscherm voort te zetten. Eén ding wilde ik immers zeker niet: een flaterfiguur slaan tijdens mijn eerste dorpsraadvergadering in Vierlingsbeek.

Of die verder anders verliep dan elders? Is een dorpsraadvergadering in Vierlingsbeek anders dan bijvoorbeeld die in Castenray of Blitterswijck? Nee, het is alleen dat ik, ondanks dat ik toch al ruim twintig jaar in Vierlingsbeek ronddwaal, nog altijd niet iedereen (en niet alle kwesties) als mijn broekzak ken. Zo dacht ik even dat ook Wim Geurts lid van de dorpsraad is, want hij zat er regelmatig gezellig tussendoor te tetteren, maar dat bleek niet zo te zijn. En er zat ook iemand bij, die ik zelfs nog nooit had gezien, maar die (toch mooi om zo’n voornaam in te mogen tikken zo vlak voor Kerstmis) Noël Deryckere heet. Uit navraag bij secretaris Bas van Treek bleek tevens dat Noël een relatief nieuwe inwoner van ons dorp is, iemand die zeer actief is geworden bij de dorpsraad, en hij woont op pakweg 78 meter afstand van huize Koenen. Bij ons om de hoek, dus! Ta, zo leer je nog eens wat over je dorp en je dorpsgenoten.

Het ging tijdens de vergadering onder meer over de MFA, woningbouw op meerdere locaties, het bomenplan in de Grotestraat en groen. En groen, dat is hét pakkie-an van Rein Verhoeven. Gaat het over bomen, struiken en stronken, dan laat Rein als ‘hoeder van het groen’ luid en duidelijk van zich horen, zelfs als het om een bosje op de grens van Maashees gaat. Hebben we ook dat weer geleerd. Ach, het begin is gemaakt, het was qua journalistiek best een vruchtbare avond. Ik heb er toch een paar leuke stukjes uit weten te peuren. Misschien hadden dat er nog wel meer kunnen zijn, maar niet alle besproken kwesties waren me qua inhoud even helder. Die nota’s die erachter liggen, of de historie, die ken ik (nog) niet. Het zij zo.

De volgende keer ben ik er weer bij, hopelijk live in Joffershof, want ik heb gehoord dat het Joffershof-bier van ‘tante’ Bep tijdens de dorpsraadvergadering gratis is. Dat de dorpsraad die rondjes betaalt. Maar, dit is gevaarlijk nieuws, dus ik breng het met een voorzichtige slag om de arm. Ik heb het van horen zeggen, weet dat niet zeker. Dat moet overigens ook niet de reden zijn om een dorpsraadvergadering bij te wonen. Want, zo leerde ik van secretaris Bas een dag na de digitale dorpsraadvergadering: ‘Feitelijk is iedere inwoner van Vierlingsbeek lid van de dorpsraad en heeft elke inwoner dus recht om de vergadering bij te wonen en mee te praten over onderwerpen’. Zo, die uitnodiging staat. Tot de volgende keer allemaal! 

Ben benieuwd voor hoelang en of dat dorpsraadbier dan nog gratis is...