De APK zet komende carnavalszondag geen groot prinselijk ontbijt op touw.
De APK zet komende carnavalszondag geen groot prinselijk ontbijt op touw. Foto: Persfoto

APK houdt geen groot prinselijk ontbijt: ‘Maar draaiboek is verkrijgbaar’

Carnaval

Het was de laatste weken en dagen een veel gestelde vraag in Vierlingsbeek en Groeningen. Gaat het groot prinselijk ontbijt op carnavalszondag 19 februari 2023 door? Nee, zo blijkt. Tenminste, de Auw Prinse Kompanjie (APK) van De Keieschieters gaat het populaire ontbijtfestijn, dat werd opgeluisterd met dans-, zang- en buutte-optredens en tijdens de laatste edities ruim driehonderd bezoekers trok, in 2023 niet op touw zetten. “Maar een andere vereniging of vriendengroep mag het draaiboek natuurlijk zo van ons hebben”, meldt voorzitter Ton Cuijpers van de APK.

Ja, hij vindt het erg jammer. Maar onder meer door het wegvallen van Concordia als zalencentrum, kwam de APK tot dit besluit. In 2015 werd de eerste editie van het groot prinselijk ontbijt in het zalencentrum, waarin een paar maanden terug Vitaliteitscentrum Brabant zijn deuren opende, gehouden. “De organisatie van een dergelijk groot ontbijtevenement vergt gewoon enorm veel tijd”, weet Cuijpers als geen ander. “Ook in Concordia al. Laat staan als je het in de kerk zou willen organiseren. Dan zouden we bijvoorbeeld het hele horecagedeelte ook nog zelf moeten invullen. Daarbij komt dat de APK ook een van de initiatiefnemers is voor D’n Doop, het Keieschietersfeest dat op carnavalsvrijdag 17 februari vanaf 20.11 uur wordt opgezet in de Laurentiuskerk in Vierlingsbeek. Daar gaat een commissie van de APK samen met de carnavalsvereniging en de jeugd van Vierlingsbeek en Groeningen een prachtig feest van maken.”


Een archieffoto van de kleurrijk, in carnavalskleuren, versierde zaal en tafels. 

De APK keert in 2023 wel terug naar café-restaurant De Wildeman voor haar eigen ontbijt in eigen prinselijke kring. “Daar waar we voordat we naar Concordia gingen al 21 jaar gastvrij zijn ontvangen”, weet Cuijpers. “We gaan ’s morgens prins Denny en zijn adjudanten Tom en Bas aan huis ophalen en ze vervolgens in De Wildeman verrassen met een stevige en royaal ontbijt, met in ieder geval voldoende vitaminen en spek, zodat ze goed aan de dag kunnen beginnen. Als oud-prinsen weten wij natuurlijk hoe belangrijk dat is. Maar het is ook altijd een gezellig prinselijk onderonsje, waarin wij hen van tips voorzien en met eigen ogen en oren gaan zien en horen wat voor nieuw prinselijk vlees er in de kuip zit.”

Verenigingen of vriendengroepen die interesse hebben om het stokje van de APK over te nemen, kunnen zich melden bij een van de oud-prinsen van De Keieschieters.