Leon Aarts (links) kan het bijna niet geloven: Bjorn & Mieke winnen het LVK!
Leon Aarts (links) kan het bijna niet geloven: Bjorn & Mieke winnen het LVK! Eigen foto

Leon Aarts trots op LVK-zege: ‘Zenuwslopend’

Carnaval

Zonder tekstschrijvers geen liedjes. Dat geldt ook voor het lied Âltied Ope van Bjorn & Mieke uit Venray, de kersverse winnaar van de 46ste editie van het Limburgse Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK). Voor het oog van een kleine 500 toeschouwers won het duo uit Venray voor de eerste maal dit prestigieuze Limburgse liedjesfestijn. Een van de schrijvers van het lied is de in Vierlingsbeek geboren en getogen Leon Aarts (49).

Samen met zijn vrienden en componisten Roel Gommans en Jules Reivers schrijft hij al jaren de liedjes voor Bjorn & Mieke. Âltied Ope gaat uiteraard over het feit dat we al lang snakken naar de versoepelingen en dat we vooral met de vastelaovend niks laten liggen.

Het was vrijdagavond een thuiswedstrijd voor Bjorn & Mieke. Het duo uit Venray bemachtigde in de schouwburg van Venray 75 van de 80 te behalen punten. “Het was zenuwslopend”, zegt Leon Aarts, die sinds november 2018 ook vorst van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray is. “Maar eigenlijk is dit de kroon op ons werk. Zo’n tien jaar geleden deden we voor het eerst mee met het LVK. In eerste instantie gewoon om deel te nemen, maar daarna zeiden we tegen elkaar: ‘Hoe mooi zou het zijn als Venray een keer het LVK wint? Kan dat wel met ons dialect?’ We waren er al een aantal keren dichtbij, maar nu is het ons als team echt gelukt. Prachtig!”

Na het in ontvangst nemen van de Bertha Paulissentrofee begon het feest. Eerst in de schouwburg, daarna in café Hulsman. “Met een aantal andere artiesten. Ja, ook Bjorn en Mieke hebben daar nog enkele keren hun winnende lied ten gehore gebracht. Het was beregezellig, maar vanwege de coronaregels moesten de deuren om 01.00 uur sluiten.”

Na een korte nacht stond zaterdagmorgen vanaf 09.00 uur in Gastrobar Tof in Venray een feestelijk ontbijt met radio-opname voor L1 op het programma. “Maar het was meer een receptie. Heel veel familie, vrienden en bekenden kwamen op bezoek. En het is echt ongelofelijk hoeveel felicitaties we hebben ontvangen. Dan merk je pas hoe populair het LVK is en hoe de vastelaovend in Limburg leeft. Of we trots zijn? Ja, natuurlijk! Dit geeft ons allemaal een heerlijk gevoel.”

De oud-Vierlingsbekenaar kreeg de liefde voor carnaval met de paplepel ingegeven door zijn ouders Leo en Riet Aarts-Verhoeven. Zijn vader is oud-prins van De Keieschieters in Vierlingsbeek en Groeningen en stond als artiest jaren en jaren op de planken tijdens zittingsavonden en liedjesfestijnen in het dorp. “Carnaval is ook voor mij hét feest van het jaar, zeker weten”, zegt hij. “En die liefde voor carnaval en muziek heb ik zeker van thuis uit meegekregen. Als jongetje tokkelde ik samen met ons pap al op een gitaar. Daar is de basis voor later gelegd.”

Ook als vorst kijkt hij uit naar de start van carnaval. “Het is jammer dat we nog met beperkingen zitten, maar we kunnen het tenminste wel vieren. We gaan er met z’n allen gewoon het beste van maken. Samen genieten. Of we volgend jaar weer meedoen met het LVK? Ja, natuurlijk, want we moeten onze titel verdedigen en ook die editie vindt in Venray plaats. Hopelijk kan de finale dan in een afgeladen feesttent met duizenden bezoekers plaatsvinden. Ik heb er nu al zin in.”

Ter informatie en als afsluiting: met 75 punten behaalde Bjorn& Mieke bijna de maximale score van 80 punten. Het Venrayse duo kreeg de maximale score van 16 punten van de vastelaovesjury, de oud-finalisten, de zorgjury en het volk. Alleen de vakjury gaf met elf punten niet de hoogste waardering aan de winnaars.

Op de tweede plaats eindigde Spik en Span uit Susteren met 64 punten. Derde werd Hoondervel uit Haelen met 63 punten.

De uitzending terugkijken? Klik hier

Bjorn & Mieke samen met hun  team en fans. Rechts Leon Aarts.
Bjorn & Mieke vieren feest na het behalen van de LVK-titel in Schouwburg Venray.