Half februari wordt besloten op welke manier carnaval dit jaar gevierd kan worden.
Half februari wordt besloten op welke manier carnaval dit jaar gevierd kan worden. Foto: pixabay

Besluit over carnaval uitgesteld naar half februari

Carnaval

De burgemeesters uit de gebieden waar carnaval wordt gevierd, hebben maandagavond in het overleg met de minister van Justitie geen knopen doorgehakt. Halverwege februari besluiten ze pas op welke manier carnaval gevierd kan worden. “We willen het liefst een lijn voor het hele land, dat is het beste uitlegbaar”, meldde burgemeester Bruls van Nijmegen, ook voorzitter van het Veiligheidsberaad, na de vergadering aan de NOS.

Op de meeste plekken zijn de grote optochten en feesten al geschrapt, maar de kroegen mogen sinds vorige week weer open. Bruls verwacht dat mensen sowieso feest gaan vieren op de carnavalsdagen, zeker als de horeca open is.

Bruls benadrukte dat een eventuele uitzondering op de afstandsregel dan niet alleen geldt voor Noord-Brabant en Limburg, maar voor het hele land. “We moeten een aantal gezamenlijke afspraken maken, maar je zal wel verschillen zien. Kijk alleen maar hoe West-Brabant carnaval viert ten opzichte van Zuid-Limburg.”

Volgens de burgemeesters is het niet haalbaar om de anderhalve meter afstand, groepsvorming op straat en de sluitingstijd van de horeca te handhaven. De Boa-bond liet in aanloop naar het overleg ook weten dat handhaving van de afstandsmaatregel met carnaval geen optie is. De burgemeesters werken komende weken aan scenario’s hoe mensen aan het einde van deze maand carnaval kunnen vieren en tegelijkertijd de maatregelen gewaarborgd blijven. Daarnaast willen ze carnavalstoerisme ontmoedigen.