Komt de aftrap van het carnaval in Brabant ook in gevaar?
Komt de aftrap van het carnaval in Brabant ook in gevaar? Foto: pixabay

Streep door aftrap carnaval in Noord- en Midden-Limburg

Carnaval

De aftrap van het carnaval in Noord- en Midden-Limburg op 11 november gaat niet door. Dat besluit is genomen tijdens ingelast overleg tussen burgemeesters van verschillende gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. 

Veel carnavalsverenigingen worstelden al met de vraag of ze deze evenementen konden laten doorgaan. Noord- en Midden-Limburg heeft momenteel het hoogste aantal coronabesmettingen van Nederland. Daardoor staat de zorg in de regio onder druk. Het verlenen van zorg komt mede in gevaar door het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel. Gekeken is naar het effect op de zorg van grote publieksevenementen die in november gepland zijn, zoals carnavalsevenementen rondom de 11de van de 11de.

“Deze evenementen vormen door hun aantrekkingskracht een groot risico”, meldt Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. “Hoe pijnlijk deze maatregel ook is, we zien hem echt als noodzakelijk om de zorg te kunnen blijven garanderen. We geven hiermee gehoor aan de oproep vanuit de zorg en de twijfel die er bij de verenigingen zelf ook is. Een ieders gezondheid moet voorop blijven staan.”

De burgemeesters van de vijftien aangesloten gemeenten in Midden- en Noord-Limburg vragen iedereen om het gezonde verstand te gebruiken en alle geldende coronamaatregelen op te volgen. Dit vanwege de stijgende besmettingscijfers. Evenementen die het komende weekend (5-6-7- november) gepland staan, gaan gewoon door. Over de Sinterklaasintochten wordt maandag in het landelijk Veiligheidsberaad opnieuw overlegd. Nadere besluitvorming volgt daarna.

In tegenstelling tot Noord-Limburg viert Noord-Brabant komende donderdag gewoon de ‘elfde van de elfde’. De traditionele opening van het carnavalsseizoen op 11 november kent wel beperkende maatregelen in verband met het coronavirus,  meldt Nu.nl. Anders dan in Noord-Limburg gaat aftrap carnaval in Brabant wel door | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl