De cursisten van 2019.
De cursisten van 2019. Foto: Persfoto

Totaal Tonpraotcursus van start

Carnaval

Stichting Carnavals Activiteiten Land van Cuijk start, nu de richtlijnen rondom het coronavirus het weer toelaten, met haar cursus tonpraoten/ buutteredenen. Nieuw dit keer is dat belangstellenden zowel aan een basis- als een gevorderdencursus kunnen deelnemen. Ze kunnen vanaf nu dus kiezen uit een zogeheten Totaal Tonpraotcursus-pakket. De bijeenkomsten vinden plaats in het Wapen van Wanroij aan de Kwikstraat 6 in Wanroij.

De gevorderdencursus is nieuw, op verzoek van de enthousiaste cursisten van de afgelopen jaren. Zij gaven aan graag een extra kennis en ervaring op te doen, antwoordt Huub Heijnen, voorzitter Stichting Carnavalsactiviteiten Land van Cuijk, op de waarom-vraag. “De cursussen worden gegeven door Hans Verbaarschot en Arian Compen, twee ervaren jonge tonpraters uit de Brabantse top, in samenwerking met Stichting Carnavals Activiteiten Land van Cuijk. Die zet ook al jaren het populaire Zuid-Nederlands buutkampioenschap op touw.”

Het tonpraten/buutreednen is de laatste jaren flink veranderd, weet Heijnen. “Door de veranderingen op het gebied van variatie, presentatie, vormgeving, beleving en interactie durven we inmiddels gerust te spreken van totaaltheater. Hans en Arian, die beiden midden in deze veranderingen staan en ze vaak zelf ook teweegbrengen, willen dit graag overbrengen aan de cursisten tijdens De Totaal Tonpraatcursus. Samen met hen kan er gewerkt worden aan het vernieuwen van hun buut, hun eerste stap richting een geweldig optreden. Maar ook mensen die gewoon kennis willen maken met tonpraten zijn van harte welkom. De cursus staat open voor jong en oud, voor mannen en vrouwen, voor beginners als gevorderden. Iedereen kan deelnemen aan cursus, waarin het vooral draait om lol en gezelligheid. En, als ze dat willen, dan krijgen de cursisten na afloop ook nog begeleiding en advies. Op deze manier hebben verenigingen straks voor de toekomst sterke tonpraters van eigen bodem. En wellicht zelfs deelnemers die aan tonpraotkampioenschappen willen deelnemen. Dat is ook leuk voor ons buutkampioenschap. Zo snijdt het mes aan twee kanten.”

De cursus bestaat uit vijf avonden van 120 minuten (telkens van 20.00 uur tot uiterlijk 22.30 uur). Bij de individuele aanmeldingen worden groepjes van vijf personen gemaakt. Per groepje wordt vervolgens gezamenlijk gekeken welke avonden/ data passen in de agenda van de deelnemers. De cursussen beginnen in november 2021.

De foto is van de cursisten 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie. Boven van links naars rechts: Hans van Baarschot uit Deurne (cursusleider), Lucas van Laarhoven uit Sterksel, Arno Vermeulen uit Bergharen, Twan van de Kamp uit Haps en Arjan Compen uit Soerendonk (cursusleider). Onder van links naar rechts: Liesbeth van der Kruis uit Budel-Dorplein, Judith Nicols uit Nuland en Clara Schenkels-Simmes uit Escharen.

Meer informatie over de cursus is verkrijgbaar via de website www.buutkampioenschap.nl.  Aanmelden via workshops@buutkampioenschap.nl. Een lokaal tintje: Marcel Evers uit Vierlingsbeek is secretaris van de Stichting Carnavals Activiteiten Land van Cuijk.