Waar is wandelen op dit moment niet goed mogelijk? Dat is de onderzoeksvraag van twee studenten aan dorpsbewoners.
Waar is wandelen op dit moment niet goed mogelijk? Dat is de onderzoeksvraag van twee studenten aan dorpsbewoners. Foto: Pixabay

Lokaal onderzoek naar ‘walkability’ dorpsommetjes

Vierlingsbeek

Vitaliteitscentrum Brabant is, in samenwerking met het Gezondheidscentrum in Afferden, nauw betrokken bij een project in de regio om te komen tot een gezondere leefomgeving. Vanuit dit project zijn studenten aan de slag gegaan om de volgende opdracht uit te voeren.

Het project van Nina Hanegraaf en Lotte van den Berg, twee studenten van de HAN in Nijmegen, heet dorpsommetjes en houdt in dat ze via dorpsbewoners van Vierlingsbeek en Groeningen plekjes willen verzamelen waar wandelen op dit moment niet goed mogelijk is, maar waar ze wel graag zouden willen wandelen. “Dit met de reden dat uit onderzoek is gebleken dat als de ‘walkability’ in je omgeving wordt vergroot dit een positief effect heeft op je gezondheid”, leggen de twee studenten uit. “Het begrip ‘walkability’ betekent in hoeverre de omgeving je uitnodigt om je te voet te verplaatsen en/of om voor je plezier te gaan wandelen. Door de mogelijkheden tot wandelen te vergroten (in een straal van twee km vanaf de dorpsgrens van Vierlingsbeek) hopen we dit positieve effect te behalen. Deze plekjes hebben een verbetering nodig of zouden toegankelijker moeten worden. Je kunt hierbij denken aan een bruggetje, bankje, hekje of het verwijderen van prikkeldraad. Om achter deze plekjes te komen, vragen wij dorpsbewoners om via onderstaande link de enquête in te vullen.”

Daarbij wordt een kort stappenplan gepresenteerd over hoe deze punten kunnen worden doorgegeven met behulp van coördinaten. Uiteindelijk worden een aantal van alle aangedragen plekjes ook echt aangepakt. Wandelaars hebben tot 18 april de tijd om de vragenlijst in te vullen Daarna wordt uit alle locaties een selectie gemaakt waarover ze mogen stemmen.

De vragenlijst is in te vullen via onderstaande link:
Dorpsommetje Vierlingsbeek (google.com) 

Het stappenplan voor invoeren van coördinaten in de enquête: 

STAP 1: 
Open Google Maps op de telefoon. Dit doe je door de tikken op het icoontje van Google Maps.


STAP 2: 
Zoom in door middel van twee vingers naar jouw bijzondere en mooie plek.
STAP 3: 
Tik op de specifieke plek op de Google Maps-kaart en hou die lang ingedrukt.


Eigen foto

STAP 4: 
Nu verschijnt er op de kaart een rode speld.
STAP 5: 
In het witte vlak onder de spelt komt informatie te staan. Veeg met jouw vinger van beneden naar boven, zodat alle informatie over deze locatie zichtbaar wordt.
STAP 6:
Het coördinatennummer is omcirkeld in het rood (zie afbeelding). Wanneer je op dit coördinatennummer tikt, kopieert je telefoon dit nummer automatisch naar je klembord.
STAP 7:
Ga naar de enquête. De link voor de enquête: 
Dorpsommetje Vierlingsbeek (google.com), plak het coördinatennummer in het balkje onder de vraag waarbij je een omschrijving van de locatie of de coördinaten van de locatie kunt invoegen. Je doet dit door kort twee te tikken op de plek waar je de coördinaten wil zetten. Je krijgt vervolgens een balkje met de tekst ‘Plak Selecteer Selecteer alles’. Tik op ‘plak’ en de coördinaten worden automatisch ingevuld.


Eigen foto.