In en om het Reindersmeer speelt de natuur de hoofdrol.
In en om het Reindersmeer speelt de natuur de hoofdrol. Foto: Persfoto

Struinen langs Reindersmeer

Regionaal

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) houdt onder leiding van Jan Nillesen op dinsdag 23 april van 10.00-14.00 uur een tocht rond het Reindersmeer, ‘een reusachtige zandput in de Maasduinen bij Well’, zoals de excursieleider het omschrijft.

Het Reindersmeer ligt bij de voormalige sluis in de Bosserheide in Well. Sinds 1999 is het gebied rondom het meer onderdeel van Nationaal park De Maasduinen.

Met het kraakheldere, azuurblauwe water lijkt het in de zomerdagen net alsof je op vakantie bent in Zuid-Europa. In de jaren zestig werd op de Bergerheide begonnen met de winning van industriezand voor de betonindustrie. Door deze ontzandingen is het Reindersmeer ontstaan.

In en om het (45 meter diepe en 130 ha grote) Reindersmeer speelt de natuur de hoofdrol. De oevers zijn begroeid met heide, gras, mossen en andere planten. Het meer en zijn omgeving vormt een belangrijke, natuurlijke schakel tussen de Bergerheide en de Hamert. Op de hellingen zijn tinten als licht groenwit, helder geel en vuilgrijs te ontdekken. Hier en daar zelfs baksteenoranje, donkerbruin en pikzwart. De ene plek is zeer grindrijk, op een andere plek ligt alleen fijn zand. Hier groeit een eenzaam bolletje blauwgroen buntgras, iets verderop strekt zich een rechte lijn van frisgroen mos met witte berkenstammen uit.


Persfoto Reindersmeer. 

Wind en water laten op de hellingen vormen ontstaan als in verre woestijnen en kusten. Dit alles is geen toeval. Om actieve landschappen met diepe geulen en stuivend zand te zien reis je normaal naar het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de duinen van de Sahara of de Gobi woestijn of de badlands van Noord-of Zuid-Amerika. In miniatuur zijn deze landvormen langs het Reindersmeer te zien. Dat geldt ook voor kustlandschappen zoals lagunes, baaien en kapen.


Persfoto Reindersmeer. 

Vertrek: vanaf de P-plaats bij de sluis van het Reindersmeer in Well. Bosbrasserie Bosserheide 3e, 5855EA Well. Iedereen is welkom. Deelname gratis. Eten en drinken zelf meenemen. Opgeven voor deelname is niet nodig.