De molen in Sint Hubert.
De molen in Sint Hubert. Foto: Persfoto

Molens Land van Cuijk en omstreken open op tweede paasdag

Regionaal

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de vereniging Molenvrienden Land van Cuijk e.o. werd opgericht. De molens met hun molenaars uit de gemeenten Land van Cuijk, Heumen, Mook en Middelaar, Gennep en Bergen zijn bij deze vereniging aangesloten. In totaal zijn er in dit gebied achttien windmolens en drie watermolens in werking.

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de vereniging zijn de molens op tweede paasdag 1 april van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. De molens draaien bij voldoende wind en op enkele molens wordt graan gemalen, De aanwezige molenaars leiden de bezoekers met alle plezier in de molen rond en vertellen ze alles over de werking van de molen.

De vereniging Molenvrienden Land van Cuijk heeft een veertigtal actieve molenaars die wekelijks met de molen draaien, publiek ontvangen en leerlingmolenaars opleiden. Vooral het werven van nieuwe molenaars heeft de aandacht omdat er door vergrijzing dringend nieuwe molenaars nodig zijn. Het vak van (vrijwillig)molenaar staat al enkele jaren op de Unesco-lijst van immaterieel erfgoed.

Interesse om molenaar te worden? Vraag aan de aanwezige molenaar wat er allemaal bij komt kijken om dit vak te mogen uitoefenen. Nieuwe leerlingen (vanaf vijftien jaar) worden in de eigen regio opgeleid.

De toegang tot de molens is gratis.

Op de website www.molenvrienden.nl staat meer informatie over de deelnemende molens.