De Luchtmacht wil op De Peel gaan oefenen met straaljagers van het type F-35.
De Luchtmacht wil op De Peel gaan oefenen met straaljagers van het type F-35. Foto: Antoon Jeuken

Stikstof staat heropening vliegbasis De Peel niet in de weg

Regionaal

Defensie heeft een stikstofberekening laten uitvoeren en daaruit blijkt dat er vooralsnog geen bezwaren zijn om vliegbasis De Peel in Vredepeel te heropenen. Dat meldt 1Limburg. 

De rekenresultaten laten zien dat het naar verwachting mogelijk is om geen toename van neerslag van stikstof op de bodem te veroorzaken door toekomstige vliegbewegingen. Als referentie zijn de huidige geldende vergunningen gebruikt voor militaire activiteiten die momenteel plaatsvinden op de basis in Vredepeel. In het tweede kwartaal van 2024 zou er meer duidelijk kunnen komen.

Dat liet Christophe van der Maat (VVD), staatssecretaris van Defensie, woensdagochtend bij de presentatie van het rapport Stikstofdepositie reactivering Vliegbasis De Peel van onderzoeksbureau Royal Haskoning aan gemeenten en provincie weten. Van der Maat voerde in het gemeentehuis overleg met de colleges van de gemeenten Venray en Gemert-Bakel en met de gedeputeerden van de provincies Limburg en Brabant. Om tekst en uitleg geven over de resultaten van de stikstofberekeningen en wat dat gaat betekenen voor de reactivering van De Peel.

Volgens het rapport is één maatregel voor stikstofreductie al voldoende. Dat is het laten vervallen van de tweejaarlijkse grootschalige Joint Project Optic Windmill-oefening (JPOW). Defensie wil de basis, die momenteel in gebruik is als kazerne, 18 tot 24 weken per jaar gebruiken als uitvalsbasis voor oefeningen met de straaljager F-35, de Joint Strike Fighter. 

Omliggende gemeenten in Limburg en Oost-Brabant, waaronder ook de gemeente Land van Cuijk, zijn geen voorstander van de heropening van vliegbasis De Peel.  De gemeenten zijn bang voor een toename van geluidshinder en een stijging van uitstoot en stikstof. 

Voor meer informatie:
Stikstof staat heropening Vliegbasis De Peel niet in de weg - 1Limburg