Nederlandse F-35's tijdens overtocht vanuit de VS naar Nederland (2016).
Nederlandse F-35's tijdens overtocht vanuit de VS naar Nederland (2016). Foto: Ministerie van Defensie

Vliegoefening Green Strike

Regionaal

Van dinsdag 14 t/m donderdag 16 mei wordt er in de ochtend en middag gevlogen boven vliegbasis De Peel in Vredepeel. De training staat in het teken van het aanvragen van luchtsteun.

De militairen die luchtsteun aanvragen noemen we ook wel Joint Terminal Air Controllers (JTAC), gekwalificeerde operators die in staat zijn om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s (unmanned aerial vehicles) aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie-essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse speciale operaties.

De militairen volgen de opleiding tot Joint Terminal Air Controller bij de School Grond-Lucht Samenwerking. Er wordt gevlogen met de civiele vliegtuigen L-39 Albatros en Learjet. Mogelijk nemen de militaire gevechtsvliegtuigen F-16 en F-35 deel aan deze oefening. Op het moment van schrijven is dit nog niet bevestigd.

Vliegbewegingen:
Dinsdag 14 mei gehele dag;
Woensdag 15 mei middag en avond;
Donderdag 16 mei gehele dag.

Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd. Voor klachten over militair vliegverkeer kan het online klachtenformulier worden gebruikt.

Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina vliegbewegingen.